Tillitsvalgt for legene i Arendal, Egil Hagen, mener det ikke lenger er nødvendig å diskutere overføring av tarmkirurgien til Kristiansand. Her sammen med sykehusdirektør Jan-Roger Olsen. Foto: Kjartan Bjelland

KRISTIANSAND: — Dette er fortsatt dramatiske tall, og jeg står fast på mitt råd til ledelsen om at tarmkirurgien må flyttes fra Arendal til Kristiansand, sier Mjåland til Fædrelandsvennen etter møtet.

Fredag ble det lagt fram nye tall for reoperasjoner av tarmkreftpasienter etter en gransking gjennomført av spesialkonsulent Halvor Gude, og kvalitetssikret av sykehusets fagfolk.

Og selv etter kvalitetssikringen oppstod det krangel i møtet fredag formiddag om hvilke tall som skal legges fram.

Tillitsvalgt ikke enig

— Granskingen viser at rundt 20 prosent av pasientene i Arendal må opereres på nytt, mens det er fem prosent i Kristiansand. Sørlandet sykehus har som mål å gi landets beste kreftbehandling til pasientene, da må dette målet innfris i både Kristiansand og Arendal, sier Mjåland.

Tillitsvalgt for legene i Arendal, Egil Hagen, er ikke enig:

— De nye tallene viser en forskjell, men den er ikke så stor at det lenger er nødvendig å diskutere å overføre tarmkirurgien til Kristiansand, sier han, og peker på at det er gjort tiltak som gjør operasjonene bedre.

Tillitsvalgt for legene i Arendal, Egil Hagen, mener det ikke lenger er nødvendig å diskutere overføring av tarmkirurgien til Kristiansand. Her sammen med sykehusdirektør Jan-Roger Olsen. Foto: Kjartan Bjelland

Nå er det to kirurger til stede, og det er innført bedre rutiner for å lukke operasjonssåret. Det mener Hagen er tilstrekkelig til at det over tid vil bli god behandling.Tallene ble lagt fram under et lukket møte ved Sørlandet sykehus Kristiansand fredag. Der var sykehusledelsen, involverte leger og tillitsvalgte til stede.

Uenighet om tallene

Møtet drøyde en halv time lenger enn planlagt, og årsaken var krangel om hvilke tall som skulle legges fram.

— Vi ble ikke enige om hvilke tall som skal legges til grunn. Jeg har bestemt at vi ikke skal ta med tallene fra 2010, sier sykehusdirektør Jan-Roger Olsen.

Mjåland viser til at hovedårsaken til at tallene som først ble lagt fram, som viste at en av tre ble reoperert, skiller seg fra dagens er grunnlaget.

— Denne gangen er det spisset helt inn mot bare reoperasjoner, og da blir forholdstallene forskjellige, sier Mjåland.

Sykehusdirektør Olsen mener tallene avdekker en betydelig forskjell i behandlingskvalitet.

- Svekker disse nye tallene behovet for ådiskutere om tarmkreftkirurgien skal overflyttes til Kristiansand.?

— Nei, dette er fortsatt alvorlige tall, og viskal kunne tilby alle pasienter på Agder like god behandling. Så det erfortsatt relevant å diskutere overflytting av tarmkreftkirurgien fra Arendaltil Kristiansand, sier sykehusdirektøren.