KØ: E39 sett fra Kartheia mandag morgen. Foto: Mari Horve Reite
KØ: E39 sett fra Kartheia mandag morgen. Foto: Mari Horve Reite

KRISTIANSAND: — Køen har vært ganske heftig i dag tidlig, på det verste helt fra Søgne til Kristiansand. Det begynte å gå sent fra 07-tiden, og først rundt 09.30 gikk trafikken som normalt på E 39 østover mot Kristiansand, sier trafikkoperatør Jan Ove Grave i Vegtrafikksentralen til Fædrelandsvennen litt før klokka 10. Da vi snakket med hans kollega Kjersti Hovemoen halvannen time tidligere, sa hun:

— Det er alltid slik at når man har nye kjøremønstre, så vil det bli trafikale problemer. Køen står nå fra Søgne til Kristiansand.

Lørdag åpnet Vågsbygdporten og i løpet av helgen meldte Fædrelandsvennen om en rekke fornøyde bilister som synes trafikkomleggingen hadde fungert godt. Mandag morgen var imidlertid situasjonen en annen. Flere innringere til Fædrelandsvennen har uttrykt sin frustrasjon over at det går ekstra sent i morgenrushet.

Vurderer manuell dirigering

— Hos oss er det to bilister som har ringt inn og klaget på køen. Sørlendinger er kjent forå være veldig tålmodige, så vi får se om det blir flere i løpet av dagen, sier Hovemoen og legger til:

— Det er naturlig at det tar litt tid å venne seg til nye kjøremønstre. Det er ikke mye oppbremsing som skal til på en belastet veistrekning før det blir kø. Men hvis ikke situasjonen bedrer seg i løpet av dagen, må vi vurdere manuell dirigering.

- Gikk overraskende greit

Prosjektleder for den nye Vågsbygdveien, Stig Berg-Thomassen, supplerer:

— Det er ingen problemer å kjøre ut mot Vågsbygd. Men da jeg kjørte fra Vågsbygd og østover nå mandag morgen, gikk det sent fra Myrbakken mot sentrum. Det er naturlig at folk trenger litt tid på et nytt kjøremønster, men jeg synes det gikk overraskende greit å komme meg østover mot Kjevik i morgenrushet.

Han mener den største utfordringen ligger i at trafikken ikke spleises som før ved Hannevika.

— Det er nok uvant for folk at det nå er motsatt kjøring enn tidligere ved den gamle tunnelen ved E39. Slik vil det være to-tre uker før vi går tilbake til det gamle kjøremønsteret, påpeker Berg-Thomassen.