Ryeka operert 4.jpg Foto: Torstein Øen
Ryeka operert 3.jpg Foto: Torstein Øen
Ryeka operert 1.jpg Foto: Torstein Øen
Ryeka operert 5.jpg Foto: Torstein Øen

KRISTIANSAND: Veterinær og leder for dyreavdelingen Rolf-Arne Ølberg sørget for å bedøve og sette inn prevensjonsimplantatet under huden i nakken på Ryeka.

— Og når vi først hadde henne bedøvet, tok vi blodprøve, sjekket tennene hennes og fikset et lite sår. Vi pleier å ta en helsesjekk når vi først har tigrene bedøvet, sier Ølberg.

Tigrene i Dyreparken er med i et bevaringsprogram som anbefaler at det er den nye tigeren, Boonya, som heretter skal få unger med hanntigeren Ulysses.

Boonya kom fra Sibir til Dyreparken for et par uker siden og sitter foreløpig i karantene. Boonya blir to år i mai og kjønnsmoden i løpet av året. Går alt etter planen, får hun sine første unger neste vår.

— Man ønsker å begrense antall unger fra Ryeka, som allerede har fått flere unger, for å få Boonyas gener representert, forklarer Ølberg.

Det er nå fire tigre i Dyrparken; Ryeka og Ulysses, de to første tigrene som kom til Kristiansand i 2002, sønnen deres Rex, som er kastrert, også det for å unngå slåsskamper, og den nye avlstigeren Boonya.

Prevensjonen varer i cirka et år, så hvert år må Ryeka bedøves og få ny prevensjon satt inn.

— Vi hadde henne bedøvet i om lag 50 minutter. Vi satte inn en tube i munnen og luftrøret, fordi hun har pustet litt dårlig under bedøvelser. Men i dag gikk det veldig greit, sier Ølberg.