VENNESLA: — Dette skjedde for over to år siden, og vi fikk klagen fra pasientombudet i desember i fjor. Vi har forespurt kommentarer fra sykehuset, og det har vi fått. Der ligger saken nå, og vi håper å kunne konkludere så snart som mulig, bekrefter assisterende fylkeslege Toril Hagerup-Jenssen til Fædrelandsvennen.

Den nybakte moren fra Vennesla gikk inn i fødselspsykose få dager etter hjemkomsten fra sykehuset. Det endte i reimer på psykiatrisk avdeling på Eg.

Vennesla Tidende har møtt kvinnen, som forteller historien i tirsdagens papirutgave.

Fylkeslegen har etterspurt informasjon om hvordan avdelingene på psykiatrisk avdeling samhandler og hvilke rutiner de har med kontakt med pårørende.

— Vi skal vurdere det samlede behandlingstilbudet kvinnen fikk ved sykehuset i tiden rett etter fødsel, sier Hagerup-Jenssen.

Traumatisk

Kvinnen er fortsatt preget av hendelsen, drøyt to år etter at deres sønn ble født. Opplevelsen har ført til at kvinnen i dag lider av posttraumatisk stressyndrom.

Fødselspsykosen kom som følge av en svært tøff barselperiode. Da paret kom hjem fra sykehuset, begynte kvinnen å få panikk etter at hun ikke fikk til ammingen og ikke fikk særlig med søvn.

Hun ble drevet inn i en psykose og angrep til slutt ektemannen. Politiet ble kontaktet av naboer, og kvinnen ble innlagt ved akuttpsykiatrisk avdeling ved sykehuset i Kristiansand.

Kvinnen ble overført til barselavdelingen etter et par dager, men allerede dagen etter fikk hun et voldsomt anfall og måtte legges i håndjern av politifolk. Hun ble så lagt i belter.

Hun lå så fastspent i 20 timer i strekk, fra klokka 14 til klokka 10 neste dag. Ifølge henne selv var hun våken hele tiden.

— Jeg husker alt og var livredd, sier kvinnen til Vennesla Tidende.

- Over gjennomsnittet

Ifølge Vegard Øksendal Haaland, avdelingsleder ved psykiatrisk avdeling, er gjennomsnittet antall minutter pasienter var fastspent i fjor ca. 448 minutter. Kvinnen lå omlag 1200 minutter fastspent.

— Dette er godt over gjennomsnittet, sier han til avisen.

Kvinnen er også kritisk til det hun opplever som å bli overlatt til seg selv og at hun på eget initiativ måtte søke videre hjelp. Etter omlag et år fikk hun plass ved Strømme distriktspsykiatrisk senter.

Kvinnen avventer fylkeslegens rapport før hun vurderer om hun skal søke erstatning.