Gravemaskiner ryddet etter raset tirsdag formiddag. Foto: Fredrik Refvem

Tirsdag morgen ble et boligfelt på Haukland ved Moi i Lund kommune truffet av ras. Store steinmasser ødela to garasjer og flere biler, samt at det forårsaket skader på to boliger.

Ingen personer er meldt savnet eller skadd etter raset, men beboerne i syv boliger er evakuert.

— Alle som er evakuert har fått muligheten til å gå inn i sine boliger sammen med ledsager fra sivilforsvaret for å hente ut de mest nødvendige ting. Vi har også ordnet med overnattingstilbud for alle som nå er evakuert. De fleste overnatter privat hos venner og familie, men vi har hotellet på Moi i beredskap om det skulle være nødvendig, sier John Skåland til Aftenbladet.

Kjent med rasfaren

Skåland er sjef for plan, næring og miljø i Lund kommune og forteller at rasfaren i området hvor boligfeltet ligger er kjent.

— Jeg er ikke voldsomt overrasket over at det gikk et ras her. Vi har hatt området litt under oppsikt, og i den øvre delen av boligfeltet er det krav om at det bygges rassikring før det bygges boliger. Akkurat der hvor raset har gått har det ikke vært krav om rassikring, sier Skåland.Lund er derimot overrasket over størrelsen på raset.

— Har dere vurdert rassikring der hvor raset gikk?

— Nei. Man kan ikke gardere seg helt mot slike ras. Det virker som om at det er en kjempestor stein som har løsnet og tatt med seg det som i utgangspunktet er veldig stabile masser ned fra fjellsiden. Vi bor ikke i Danmark, men i et fjell-land og da er dette en risiko man må leve med, sier Skåland.

Ny vurdering torsdag

Rasstedet skal undersøkes av en geolog før man vet når de evakuerte beboerne kan flytte hjem igjen. Geologens besøk var i utgangspunktet planlagt til onsdag formiddag, altså første nyttårsdag. Nå er det utsatt til torsdag formiddag. Raset sperrer ingen utfartsveier og selv om raset tok med seg høyspentlinja i området skal ingen være uten strøm.

— Folk er evakuert og vi har ikke noe akutt behov for å få geologen hit, sier Skåland.

— Betyr det at de som er evakuert tidligst kan flytte hjem igjen på torsdag?

— Det er geologen som skal vurdere det, men jeg tror det vil ta tid før de som er evakuert får komme tilbake i husene sine. Det er helt åpenbart at det må bygges en kraftig voll som rassikring opp mot fjellsiden og det vil ta tid. Det kan fort gå et par uker før folk får flytte hjem igjen, sier Skåland.

Kommunen er allerede i gang med opprydningsarbeid på stedet.

— Vi flytter unna masse for harde livet og rydder det vi rekker. Vi frykter at det kommer mer nedbør, og da må vi sørge for at vannet kommer seg unna, sier Skåland.