MANDAL: Tronstad har erfaring fra sju år som rektor ved Frøysland skole i Mandal, og viser til at det i alle fall ikke blir færre barn som tas ut på grunn av at familien skal på ferie.

— Vi må respektere at et barn blir tatt ut av skolen en sjelden gang, men når fraværet blir høyt, og det gjentas år etter år, bør det gi grunn til bekymring, mener Tronstad.

Minst gunstig for de yngste

Personlig mener han det er minst gunstig å ta ut de yngste barna, 1. og 2. klassingene, fra skolen.— I den alderen lærer de mye viktig, som bokstaver, lyder og tall, læring som danner grunnlaget for det de skal jobbe med videre i livet, sier Tronstad.

Han sier det hadde vært interessant å prøve ut såkalte flytende ferier i Mandal, spesielt knyttet til høst- og vinterferier.

— Jeg sier ikke at vi skal gjøre det, men det vil kanskje bli et spørsmål om skolen må tilpasse seg samfunnet i større grad enn den gjør i dag. Da må vi vurdere om vi kan gjøre enkelte tiltak. Vi vet at flytende ferier er en utfordring organisatorisk, samtidig hadde det vært interessant å gjøre seg erfaringer rundt dette, sier Tronstad.

Økende fenomen

Gunnar Skaar, utdanningsdirektør hos fylkesmannen i Vest-Agder, sier at man på generelt grunnlag oppfordrer familier til å reise på ferie i skolens ferier for å unngå at barna mister ordinær undervisning.

— At barn blir tatt ut av skolen, er et fenomen som har økt ganske betraktelig de siste tiårene. Opplæringsloven gir i dag anledning til å ta ut barn i inntil to uker, overstiges dette, må man melde barnet ut av skolen. Da er opplæringen foreldrenes ansvar, men vi opplever ofte at hjemmet er bevisste og tar med seg skoleoppgaver på turen, sier Skaar.

Han sier at han har forståelse for at man velger å ta barn ut av skolen, og at en ferie vil gi barnet og familien gode opplevelser.

— Samtidig er det min oppgave å mane til forsiktighet så lenge opplæringsloven er restriktiv rundt dette, sier han.