To kristiansandere dømt for menneskesmugling

To afghanere, på 26 og 27 år, bosatt i Kristiansand er i Tyskland dømt for å ha smuglet tilsammen 78 personer inn i Tyskland fra andre land i Europa og fra Afghanistan. Fire av de 78 ble smuglet inn til Kristiansand.

Publisert

De to norsk-afghanerne ble tatt på fersken mens de smuglet 13 afghanere i to forskjellige biler gjennom Tyskland. Politiet fant flere folk stuet bak i bagasjerommet på bilene.FOTO: Tysk politi

  • Hallgeir Oftedal

KRISTIANSAND: — Det vi vet er at de 78 har betalt penger for å bli smuglet inn i Tyskland. Noen videre også til Skandinavia. De fire som ble smuglet inn til Kristiansand var en kvinne og hennes tre barn. Det sier politioverbetjent Leif Vagle, leder av seksjonen for organisert kriminalitet ved Agder politidistrikt til Fædrelandsvennen. Politiet kan ikke utelukke at flere enn de fire som kom til Kristiansand kan ha kommet til landet.

Innvandrerne på sin side sier at de er smuglet fra Afghanistan via Tyrkia til Hellas og Italia for videre transport oppover i Europa.

Leif Vagle i politiet. Foto: Kjartan Bjelland

De to kristiansanderne ble pågrepet av tysk politi 7. november i fjor. Det har vært et nært samarbeid mellom Agder politidistrikt og tysk politi i etterforskningen. Begge har sittet varetektsfengslet i Tyskland siden de ble pågrepet.— Agder politidistrikt har sammen med Tollregion Sør bistått politiet i Tyskland i saken. Bistanden fra Agder politidistrikt og Toll region Sør har vært vesentlig i forhold til etterforskning og oppklaring av saken. Tjenestemenn fra enhente for organisert kriminalitet og påtaleseksjonen i Agder har også vært i Tyskland og bistått med etterforskningen, forteller Vagle.

Tilstod etterhvert

— Jeg ønsker ikke å si nærmere om hvordan politiet kom på sporet i denne saken, sier politioverbetjenten. Han sier at de to som nå er dømt i Tyskland etterhvert har lagt kortene på bordet under etterforskningen.

Den ene personen har fått ubetinget fengsel i tre år og seks måender. Den andre har fått tre års ubetinget fengsel.

Den domfelte, som er 27 år gammel, er norsk statsborger, mens den andre fortsatt har afghansk statsborgerskap.

Med danskeferja til Kristiansand

Da tysk politi pågrep de to i november i fjor ved Rosenheim kom de kjørende i to biler. I den ene bilen befant det seks seks personer som ble forsøkt smuglet inn i Tyskland. I den andre bilen var det åtte personer. Innvandrerne hadde ikke gyldige papirer ei heller ikke lovlig opphold i Schengen. Sidevinduer og bakvinduer i de to bilene var tapet med folie/film slik at det ikke var mulig å se inn da de to afghanerne ble stoppet av tysk politi.

De fire som kom til Kristiansand ble smuglet inn i landet med danskeferja. Familien oppholder seg ikke lenger i Kristiansand, og er asylsøkere i Norge,

— Hvor mye har de to kristiansanderne tjent på denne menneskesmuglingen?

— Det har jeg ikke oversikt over, men det ligger i kortene at de har tjent penger.

Så langt i etterforskningen er det ikke andre mistenkte eller siktede i saken.

Politiet i Agder opplyser at dette er en av de største menneskesmuglersakene Norsk politi noen gang har vært involvert i.

Publisert