VIL HELLER SOLE SEG: Kristine Bergsvik (20) og Maren Flakken (20) vil gjerne ha streik, for å slippe muntlig eksamen i samfunnsvitenskapelige, religions og moralstudier. De foretrekker å kose seg i sola. Foto: Sondre Steen Holvik
KLARE FOR Å TRAPPE OPP: Fra venstre: Dag Olav Nilsen, tillitsvalgt for Forskerforbundet, og Kjell Skaug, streikeleder og hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved UiA, har rigget seg til i et telt foran UiA. De sier de er klare for å trappe opp streiken hvis det blir nødvendig. Foto: Sondre Steen Holvik

Se bildeserie øverst i artikkelen!

— Dette er jo krise. Vi vet ikke hvor lenge eksamen utsettes. Vi har fått beskjed om at vi må ta denne eksamenen for å få godkjent studiet, sier Sigurd Longvastø (22).

- Må fly tilbake

Han er en av biologistudentene som fikk avlyst eksamen i zoologi på grunn av streiken ved Universitetet i Agder (UiA).

— Jeg flytter tilbake til Molde neste uke, for å begynne i sommerjobb. Da må jeg kanskje fly tilbake for å ta eksamen og få godkjent studiet. Hvis ikke den godkjennes, mister jeg stipendet, poengterer Longvastø, som understreker at det er noe kjedelig å utsette eksamen når "formtoppen" i forhold til faget er inne.

— Vi har jo lest som bare juling, sier han.

Det er muntlig eksamen i zoologi, norsk, internasjonal markedskommunikasjon og pedagogikk som rammes av streiken ved universitetet.

- Burde vært unntatt

Ida Mellerud (21) og Dan Bartholomay (21) mener de burde vært unntatt streiken.

— Jeg er for streiken, men det er oss det går utover. Jeg har ikke tid til dette, sier Mellerud.

— Jeg har forståelse for dem som streiker, men det burde vært unntak for studenter i vår situasjon, skyter Dan Bartholomay inn.

- Vi vil ha streik

På gressplenen foran Universitetet i Agder treffer vi to studiner som sier de gjerne vil ha streik.

— Hæ, er det streik! Si at det gjelder samfunnsvitenskapelige, religions og moralstudier. Da skjønner du vel at vi vil ha streik når du hører om det faget, spør Maren Flakken (20). Sammen med studievenninnen Kristine Bergsvik (20) er hun i ferd med å lese på faget med det kompliserte navnet.

— Det hadde vært deilig med litt streik i sola, smiler Bergsvik.

Liten forhandlingsvilje

Kjell Skaug er streikeleder og hovedtillitsvalgt for Forskerforbundet ved UiA.

— Vi er i streik. Streiken rammer studenter ved lærerutdanningen som skal ha muntlig eksamen, sier Skaug. Han innrømmer at streiken kom overraskende raskt.

— Det viser hvor lite forhandlingsvilje det er i staten, mener han.

— Hva med studentene som blir rammet av streiken?

— Jeg vet ikke helt hvor mye streiken rammer, sier Skaug, som sier at han og flere andre er klare til å trappe opp streiken hvis det ikke blir en snarlig løsning.