KRISTIANSAND: Nå har gullfeberen senket seg, og fire rumenere sitter i varetekt i Kristiansand fengsel mistenkt for innbrudd i Kvinesdal torsdag.

Det var onsdag morgen at to utenlandskregistrerte kjøretøy trillet i land fra danskeferja Superspeed. En av bilene var en bulgarskregistrert Vauxhall Vectra.

Sjekket biler uten fangst

I POSER: Tjuvegodset var pakket i poser og ble funnet i hulrom i dashbordet.

I de to bilene satt det flere rumenere. Tollerne valgte å ta bilen nærmere i øyesyn.

— Bilene kom med kveldsseiling fra Hirtshals og tollerne fattet raskt mistanke ved de reisende. Bilene ble derfor gjennomgått, men tjenestemennene fant ingenting i kjøretøyene, forteller kontorsjef Helge Breilid i Tollvesenet til Fædrelandsvennen.

Under ett døgn senere dukket den ene bilen opp igjen på Hampa i Kristiansand. Tollerne stusset på at rumenerne kun reiste til Norge for å inspisere landet noen få timer før de startet på hjemreisen.

GJEMMESTEDET: Inn bak varmeapparatet på bilen hadde rumenerne gjemt tyvegodset.

— Det var en nærliggende tanke at de kunne ha urent mel i posen, og dermed ble bilen tatt til side på nytt. Tollerne begynte å skru fra hverandre dashbordet og dermed kom tyvegodset til syne, forteller Breilid.

Stjålet i Kvinesdal

På baksiden av et plastdeksel ved varmeapparatet kunne tollerne plukke ut velfylte poser med gull, smykker og bunadssølv. Godset stammet fra et tyveri på Kvinlog i Kvinesdal forteller lensmann Jan Magne Olsen.

— Det var innbrudd i en enebolig i Fjotland. Det ble tatt en del smykker, gull og bunadssølv. Tyveriet skjedde trolig på dagtid torsdag og ble oppdaget av eierne da de kom hjem. Det er snakk om verdier for noen tusen kroner, forteller Olsen.

Det er foreløpig uklart om rumenerne også har vært i boliger andre steder på Sørlandet. I Marnardal ble det meldt om tilsvarende innbrudd samme dag, men politiet har ikke klart å knytte tjuvbanden til dette tyveriet.

FRA KVINESDAL: Bildet viser deler av beslaget.

Fire uker i kasjotten

Mennene ble pågrepet på kaia i Kristiansand og satt i arresten. Fredag ble de framstilt for varetektsfengsling, og retten gikk med på å fengsle de fire rumenerne i fire uker med begrunnelse i unndragelsesfare.

Mennene er henholdsvis 48 år, 35 år, mens to av dem er 25 år gamle.