KRISTIANSAND: — Det var større usikkerhet ved prosjektet enn det vi antok til å begynne med. Det har ført til økte utgifter til planlegging, prosjektering og bygging, sier prosjektleder Arne Birkeland i Kristiansand Eiendom. Han peker på at det er et komplekst byggeprosjekt med rehabilitering av bygget mot Kirkegata, bevaring av branntårnet og fasaden mot Torvet og bygging av nytt bygg.

Møysommelig jobb

De største overskridelsene kommer på rådgiverkostnader (cirka 19 millioner), rigg og drift av byggeplass (cirka 15 millioner) og arbeidet med branntårn og fasaden mot Torvet (cirka 12,5 millioner).

Tallene kommer fram i andre tertialrapport, som skal til behandling i kommunalutvalget 15. oktober.

— Blant annet har byggekraner og stillaser vært i bruk lenger enn beregnet. Fasaden skulle bevares, så den måtte støttes opp. I tillegg var det behov for mer reparasjoner på fasaden enn det vi trodde. Det var et omfattende arbeid, der det var vanskelig å forutse alt. Vi har også plukket ned den gamle skiferen på den gamle brannvakta og lagt den tilbake igjen, sier Arne Birkeland.

Kostbare rådgivere

Den klart største overskridelsen er rådgiverkostnader. Utgangspunktet var at den tekniske prosjekteringen skulle koste 19 millioner kroner. Sluttsummen ser ut til å ende på det dobbelte, altså 38 millioner. I tillegg kommer arkitektkostnader som var budsjettert til 15 millioner, og har hatt noe mindre overskridelser.

Den bevaringsverdige fasaden var i mye dårligere stand enn forventet, og det gamle Fædrelandsvennen-bygget ga dem flere overraskelser.

— I tillegg har det vært komplisert å bygge sammen nye og gamle bygg, forklarer Birkeland.

515 millioner

Prisen for Rådhuskvartalet ser ut til å bli cirka 515 millioner kroner. Det gir en overskridelse på 5,3 prosent.

Hele reserven er brukt opp

Bare i år har det kommet fram ekstraregninger på 26 millioner for kommunen. 12 av millionene ble varslet i forbindelse med behandlingen av første tertialrapport tidligere i år. Nå kommer andre tertialrapport til behandling, og der står det at det er behov for nye 14 millioner kommunale kroner.

— Det er ikke dramatisk mye, men det er uheldig. Jeg er rimelig sikker på at det ikke blir behov for å be om mer penger, sier Arne Birkeland.

Bygget skal tas i bruk i begynnelsen av februar neste år. I tillegg til kontorer for ca. 400 av kommunens ansatte, blir det blant annet kurs- og konferansesenter i underetasjen og servicekontor og turistinformasjon i første etasje.

Deler risikoen

Ordfører Arvid Grundekjøn leder kontrollutvalget som får saken på bordet 15. oktober. Han liker dårlig slike overskridelser, og legger ikke skjul på at summen er betydelig.

— Det er aldri hyggelig med slike overskridelser. Men man må huske på at det er et spesielt og komplisert prosjekt. Det er ikke like lett å kalkulere her som ved et nybygg, sier Grundekjøn. Han er også glad for at kommunen sikret seg risikodeling da avtalen ble inngått.

Kommunen deler overskridelsene med rådgivere og entreprenører, slik at kommunens andel er på litt over 40 millioner kroner.