KRISTIANSAND: — Alle ære til dere som i mange år har forsket systematisk på flått, dere har det mest kompetente miljøet i Norge, og derfor får dere innvilget søknaden om å bli et nasjonalt kompetansesenter for flått, sa helseminister Støre som tok en avstikker fra valgkampturneen for å servere gladnyheten ved administrasjonsbygget til sykehuset i Kristiansand.

Fungerende direktør Per Torgersen takket med ordspillet på flått, og sa at dette også blir en inspirasjon for sykehuset.

Fagdirektør Per Engstrand overtok:

Mer forskning

— Dette betyr at vi skal drive enda mer forskning, samtidig som vår oppgave er å formidle kunnskapen vi sitter på til landets sykehus og helsepersonell. De skal få hjelp til selv å håndtere pasienter med mistanke om eller diagnostisert flåttsykdom, sa han.

— Med statusen følger det også penger, men de kommer ikke før behandlingen av statsbudsjettet, fortsatte Støre.

Sykehuset vil ansette en daglig leder, trolig i halv stilling, samt et par konsulenter, Disse skal lede og koordinere arbeidet både internt på sykehuset, og utad.

Sykehuset har også et samarbeid med Universitetet i Agder.

Mer flått

Derfra kom forsker Vivan Kjelland for å motta gladnyheten.

— Blir det mer flått i år, Kjelland?

— Med den vinteren vi har hatt, blir det i hvert fall ikke mindre, sa Kjelland.

Støre la også vekt på en viktig premiss for statustildelingen, og det er at sykehuset også må lytte til og inkludere de som er skeptiske til skolemedisinen og tror på andre former for diagnoser og behandling.

Sterke følelser

— Jeg har sett at det er sterke følelser involvert i dette temaet, og det er viktig at alle blir tatt på alvor, sa Støre.

Han fortalte at han selv hadde hatt en løpetur i skogen i går, og sjekket seg grundig etterpå for flått.

— Det er viktig at folk ikke slutter å gå i skogen, men heller sjekker seg grundig for å se at de ikke er blitt syke, sa Støre.

Ikke skremt

Han fikk opplyst at alle de flåttekspertene sykehuset har ansatt, ikke lar seg skremme av flåtten, men tar seg turer i skog og mark.

Så fort sommeren er over, vil fagdirektør Per Engstrand innkalle til et møte for å sette i gang konkret planlegging av senteret.

— Vi må finne ut hvor det skal plasseres, vi må avklare bemanningsbehov og i det hele tatt forberede oss til pengene kommer på statsbudsjettet, sier Engstrand.