VELTRENT: Kvinnen på bilplankendet er 39 år og har født to barn. Hun er en veltrent og slank kvinne med god kropppsbevissthet. Hun har erfaring fra dans, gymnastikk og turn - hun vet hva hun skal gjøre, men klarer ikke å holde magen oppe. Årsaken er at hun har rectus diastase, en tilstand der de rette magemusklene har glidd fra hverandre under graviditet - og ikke kommet sammen igjen etterpå. - For denne kvinnen er ikke planken en god øvelse. Hun har også rapportert at planken gjør hennes magemuskler svakere og at diastasen blir verre. (Tilstanden hennes er svært vanlig, og i enkelte studier har den en forekomst på over 30 prosent. Tilstanden er også vanlig hos menn med stor mage, i tillegg til at kvinner etter overgangsalder kan få en forverring.) Foto: Kari Bø
PLANKEN: Skal du ta planken må du starte med tyngden på albuene og føttene. Trine Kihl viser hvordan albuene skal holdes rett under skuldrene. Hold kroppen i denne posisjonen ved å aktivisere kjernemuskulaturen. Slapp av mest mulig i nakken. Foto: Øhman Rolf

OSLO: Coretrening og planken er velkjente mantra innen magemuskeltrening. Men er dette en god øvelse? Er den bedre enn andre øvelser for magemusklene, for eksempel situps?

— Planken er ingen god øvelse for de fleste. De færreste har god nok styrke til å holde posisjonen i lang tid, både på grunn av manglende styrke og at man ikke har god nok kroppskontroll til å klare det. Man blir hengende og svaie og gjør ikke øvelsen riktig, sier Kari Bø.

Bø er fysioterapeut og professor ved Seksjon for idrettsmedisinske fag, og hennes fagområder omfatter kvinnehelse, treningsvitenskap, bekkenbunn, trening i svangerskap og etter fødsel, fitness, muskel-skjelett og forskningsmetode. Hun er også leder Komité for forskerutdanning (KFU) ved Norges idrettshøgskole, og ble i april 2013 valgt til rektor ved Norges Idrettshøyskole.

Trendy øvelse

— For kvinner, særlig for dem som har født (det vil si 95 % av norske kvinner), er jo dette et svakt område. Men det samme gjelder menn med disse store magene sine. Det blir et svakere område mellom de to rette magemusklene hvor bindevevet er strukket. Dette er også noe som ser ut til å forverres ved økt alder, sier hun.

Bø omtales som en av verdens ledende eksperter på forskning innen bekkenbunnproblematikk og -trening under og etter svangerskap, og holder hyppig foredrag over hele verden. Hun mener man heller bør velge andre øvelser.

— Planken er veldig trendy uten at jeg vet hvorfor. Man bør prøve å gå tilbake til andre typer øvelser som også er mer funksjonelle. Planken er ikke bedre enn andre øvelser, jeg er selv gått helt bort fra den. Nå gjør jeg mer vanlige sit-ups, type crunch/curl. Da runder jeg av og løfter skulderbladene opp fra gulvet. En kan også jobbe motsatt vei, der en trekker bekkenet innunder. Begge deler tar tak i alle magemusklene, sier hun.

— Noen mener den kan forebygge og behandle korsryggsplager?

— Det er ingen god forskning som viser det, og nå stilles det spørsmål ved forskningen som er gjort på dette.

Trenger mer forskning

Planken ble utviklet etter at en studie fra Australia viste at en gruppe med påvist instabilitet i korsryggen (spondylolisthese) hadde god effekt av såkalt drawing in-øvelser (personene ble opplært i å trekke magen (navlen) inn mot ryggraden og holde). Samtidig ble det gjort en rekke mindre eksperimentelle studier av en annen australsk forsker hvor det ble vist at personer med korsryggsmerter hadde forsinket reaksjon i de dype magemusklene (den tverrgående magemuskelen og de indre skrå magemusklene). Drawing in-manøveren ble påstått å ha god effekt på uspesifikke korsryggsmerter.

— Treningssenterbransjen og trenere for toppidrettsutøvere kastet seg på konseptet og snart ble planketrening markedsført som den mest effektive form for magemuskeltrening. I dag finnes det utallige øvelser med planken som utgangpunkt og hvor man oftest legger til ulike variasjoner med ben- og armbevegelser for å øke vanskelighetsgraden. Alle former for planketrening markedsføres i dag som coretrening og det skal både være effektivt og funksjonelt, samtidig som man lover at man ved å gjøre denne øvelsen både kan forebygge og behandlekorsryggsmerter, sier Bø.

— Vi vet veldig lite om magemuskeltrening, og vi trenger mer forskning - for det er mange som ønsker en flatere mage. De som har trent planken i mange år og ikke føler de har en spesiell effekt av det bør gjerne tenke seg litt om. For mange ser det ut som om dette er den eneste gode mageøvelsen.

- Ingen god øvelse

Hun sier at svært mange først og fremst kjenner det i nakke og skuldre, samt et trykk mot bekkenbunnen.

— Planken er ingen spesielt god øvelse, hvorfor skal man trene seg opp til å klare den, spør hun.

Med unntak av noen toppidrettsutøvere som eventuelt trenger å gjøre den, mener hun at hvermansen kan holde seg langt unna.

— Det er sjeldent at vi trenger dette i dagliglivet.

— De som likevel insisterer på å fortsette med denne øvelsen må jobbe med å trekke magen inn mot ryggen. De kan gjerne starte opp mot en vegg eller på skrå mot en bordplate.

Hva synes du?