SKOLEBESØK: Kristin Halvorsen (SV) besøkte Oddemarka skole, der hun blant andre møtte Merete Fauchald som er leder av det kommunale foreldreutvalget i Kristiansand (KOMFUG). Foto: Sondre Steen Holvik

KRISTIANSAND: Det blir altså ingen toppkarakter, og Utdanningsforbundet retter blant annet kritikk mot Kristin Halvorsen for ikke å ha innført en lovfestet norm for lærertetthet etter fire år som kunnskapsminister.

— De vurderer meg opp mot en ideell verden, og ikke mot de borgerliges skolepolitikk. Da blir forventningene skyhøye, og jeg kan si det at hadde høyresiden blitt vurdert etter disse kriteriene hadde de stått til stryk, sier Kristin Halvorsen til Fædrelandsvennen.

Hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet for videregående skole i Vest-Agder, Atle Oanes, overrakte Kristin Halvorsen «karakterkortet», da hun møtte organisasjoner, forbund og andre interesserte på Oddemarka skole torsdag.

— Vi må få innført en norm som setter et maks antall elever til hver lærer. Jeg skjønner at SV ikke har flertall, men det er noe vi veldig gjerne skulle hatt inn igjen, sier han til Fædrelandsvennen.

Det var mer gjennomføringskraften enn ideologien Utdanningsforbundet tok opp, blant annet ved å etterlyse normen som Halvorsen har ønsket seg i flere år.

Fikk ros

Kristin Halvorsen er på turné gjennom Vest-Agder, og stoppet innom Oddemarka skole under temaet «hvilken skole ønsker du deg?» Fra Atle Oanes fikk hun også høre at forbundet ønsker å sikre nok tid til styrerne i barnehagene, slik at de får mer tid til planlegging.

SKOLEBESØK: Kristin Halvorsen (SV) besøkte Oddemarka skole, der hun blant andre møtte Merete Fauchald som er leder av det kommunale foreldreutvalget i Kristiansand (KOMFUG). Foto: Sondre Steen Holvik

Men det vanket også ros.— Vi er veldig godt fornøyd med privatskoleloven, som hindrer etableringen av kommersielle privatskoler. Der er hun en tydelig stemme mot Høyre. Vi er også fornøyd med at Halvorsen har gitt lærerne arbeidsro etter mange år med skiftende ideer i Kunnskapsdepartementet, og at hun lytter godt til lærerne, sier Oanes, og fortsetter:

— Vi tok opp de tingene vi synes hun har gjort bra, og det som ikke har vært så bra. Men det er klart at Halvorsen må forholde seg til flertallet på Stortinget. Rent personlig ser jeg gjerne at hun fortsetter som kunnskapsminister.

- Stor oppslutning

Kristin Halvorsen mener på sin side at SV har stor troverdighet på utdanningsfeltet.

— Jeg vet at vi har stor oppslutning for SVs politikk, som står for å få flere lærere inn i skolen ved en lovfestet norm, og hindre karakterer i barneskolen og privatisering, sier hun.

I sin tale til de fremmøtte var også Halvorsen tydelig på at hun synes at skoledebatten er preget av en svartmaling, og spesielt at opposisjonens krav om mer kompetente lærere er overdrevet.

— Målinger betyr ikke alt, men vi har god fremgang i PISA-målingene. Vi har snudd slik at vi blir stadig bedre, samtidig som svenske elever blir dårligere. Og den jobben er gjort i norsk skole av norske lærere, sa hun.

Halvorsen viser også til den fireårige prøveordningen som har satt 600 flere lærere ut på landets ungdomsskoler. I Kristiansand gjelder dette Grim skole (fem nye), Havlimyra (tre nye), Møvig skole (fire nye), Karuss skole (tre nye) og Torridal skole (to nye).

— Høyre og Frp er imot dette, og vil fjerne ordningen. De har fokus på lærernes kvalifikasjoner, men det tror jeg mange lærere blir provosert av. Vi har gode og kompetente lærere, men vi trenger flere, sa hun.

Opptatt av mobbing

I forkant av det åpne møtet, møtte Kristin Halvorsen med leder av det kommunale foreldreutvalget i Kristiansand, Merete Fauchald. Hun tok opp bekymringen rundt omfanget av mobbing i skolen.

— Vi får nå et eget beredskapsteam mot mobbing i Kristiansand. Det er bra, for mange foreldre opplever ikke å bli tatt på alvor når det gjelder mobbing, sa hun til Halvorsen.

Kristin Halvorsen svarte at det den 1. august ble innført to lovendringer som gir kommunene større ansvar i mobbesaker, noe Fauchald sa seg veldig fornøyd med.

— Både delt bevisbyrde mellom skolen og mobbeofferet og en utvidet foreldelsesfrist i slike saker er innført, og gir kommunene mer ansvar, sa Halvorsen.

— Men her gjelder det å være systematisk i arbeidet, og det er viktig at skolene går inn og griper fatt i saker umiddelbart.