KRISTIANSAND: I et leserinnlegg i dagens Fædrelandsvennen angriper Sigrid Bendixen (57) helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) for behandlingskøene i helse-Norge.

— Når Støre i helsedebatten på tv sier at det bare er å bruke fritt sykehusvalg, så blir jeg kraftig provosert. Ved min brokkdiagnose har de aller fleste sykehus lang ventetid. Har man ikke en livstruende diagnose, så blir man ikke prioritert, sier hun til Fædrelandsvennen.

Måtte selge

Etter en politisk karriere som ordfører i Audnedal både for Ap og for KrF gjennom 1990-tallet, satset Sigrid Bendixen på sitt eget bakeri på Konsmo i 2003. Men etter at hun ble sykemeldt januar 2012 etter å ha utviklet brokk i buken, ble det umulig å holde liv i familiebedriften. I mai i år stengte hun dørene for godt, og solgte bakeriet til en lokal kjøpmann.

— Jeg er bitter på systemet, og politikerne som står bak det. Nå har jeg gått sykmeldt mer eller mindre i over halvannet år, og hvordan skal jeg da klare å redde bedriften min? Det var mitt kall å drive det bakeriet, og vi utvidet og kjøpte nye maskiner. Men de lange behandlingskøene gjorde det umulig for meg å fortsette, sier Bendixen.

— Det er systemsvikt, og det er politikerne som har laget reglene som er ansvarlige. Dette har gått kraftig ut over livskvaliteten min.

Startet med komplikasjoner

Det var etter en operasjon med komplikasjoner at det i januar i fjor ble oppdaget brokk i buken til Sigrid Bendixen, som ikke er en livstruende diagnose. Men hun måtte vente til september før hun fikk operasjon. Nye komplikasjoner fulgte, og Bendixen forble sykmeldt. Så i januar i år slo det gamle operasjonssåret sprekker på innsiden. Det er det hun sliter med nå, og gjør at hun går 80 prosent sykmeldt.

— Jeg håper å slippe en ny operasjon, men må jeg operere på nytt så er jeg ikke en prioritert pasient, så jeg vet ikke når det blir, sier hun.

— Jeg venter fortsatt på en avklaring, og livet er på vent. Jeg vil gjerne tilbake i arbeidslivet, men kan ikke starte før jeg vet om jeg må ut i ny sykemelding eller ikke, sier Bendixen, som i dag går på arbeidsavklaringspenger.

Jobbet hardt

Sigrid Bendixen sier at bakeriet gikk med svarte tall, og at problemene startet da hun ble sykmeldt.

— Jeg jobbet 200 prosent da det var nødvendig. Men etter sykmeldingen gikk omsetningen veldig ned. Da falt også næringstaksten på bedriften før salget.

I ARBEID: Her er Sigrid Bendixen i sving i bakeriet på Konsmo sammen med sønnen Kristoffer. Bendixen har nå solgt bedriften, og flyttet til Kristiansand. Foto: Arkiv

— Før sykmeldingen hadde jeg en millionkontrakt på å levere knekkebrød til en stor grossist i Agder. Den måtte vi naturligvis si fra oss, sier hun.Sigrid Bendixen mener at sykehusreformen har vært mislykket, og at køene er den rødgrønne regjeringens feil.

— Man må utnytte de private mulighetene bedre. Dersom ikke sykehuset kan få gjennomført en operasjon på for eksempel seks måneder, bør vi forlange at det brukes private klinikker. Da må sykehusene skjerpe seg, for slik det er nå så smerter det dem ingenting å ha folk i kø.

- Historien gjør inntrykk

— Det gjør inntrykk å lese historien til Bendixen, sier statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Robin Martin Kåss (Ap).

— Det gjøres allerede prioriteringer innad i helsekøene for dem med ikke-livstruende diagnoser, blant annet innen ortopedi. Men jeg vil undersøke om også brokkoperasjoner er noe som bør prioriteres for dem som må tilbake i arbeidslivet raskt.

Fædrelandsvennen får opplyst at helseminister Jonas Gahr Støre er utilgjengelig for kommentar på grunn av valgkampen, men Kåss sier at det er god samfunnsøkonomi å prioritere enkelte grupper.

— Vi har programmet «Raskere tilbake», der sykehusene kan kjøpe behandling fra private. Men det er viktig at sykehusene styrer dette selv, og vi har bevilget 12 milliarder kroner mer til sykehusene. Et privat frislipp vil gå utover fagmiljøene på sykehusene.