OSLO: Tirsdag behandlet Justiskomiteen på Stortinget et lovforslag om å forby tigging på offentlig sted. Forslagsstillerne var Frp-representantene Åse Michaelsen, Hans Frode Kielland Asmyhr, Siv Aida Rui Skattem og Ulf Leirstein.

Etter en liten endring i ordlyden på forslaget, lød teksten til slutt: "Stortinget ber regjeringen fremme egnede og målrettede lovforslag om forbud mot tigging, som ledd i bekjempelse av menneskehandel og organisert kriminalitet".

Åse Michaelsen (Frp) hadde håpet på støtte fra representanter i Arbeiderpartiet og Senterpartiet. Men det fikk hun ikke.

— Bare Høyre støttet forslaget vårt, sier hun til Fædrelandsvennen.

Nyanser

Michaelsen sier at selv om Frp ønsker å slå hardt ned på menneskehandel og organisert kriminalitet, så ser hun en rekke nyanser i problematikken med tiggerne.

— Jeg opptatt av disse nyansene, og jeg har fått kjennskap til mye av romfolkets vanskelige situasjon, blant annet gjennom arbeidet i den internasjonale organisasjonen OSSE.

— Du vil likevel helst sende dem ut av landet?

— Så lenge det er lov å tigge i Norge vil det være lukrativt. Alle land har et primært ansvar for å hjelpe sine egne vanskeligstilte. De tilreisende som er kriminelle, må vi bekjempe. De tilreisende som bare er fattige, bør vi forsøke å hjelpe der de kommer fra, som i Moldova og Romania. Så har vi en gruppe norske tiggere, som vi må ta oss av her, sier Åse Michalesen.

Frp sto i komitébehandlingen alene om en merknad om å innføre en ordning der frivillig sektor fritas fra momsutgifter fullt ut, som erstatning for dagens for dagens momskompensasjonsordning.

— De frivillige gjør en vanvittig god og viktig innsats. Med ventelister i helsevesenet og altfor få avrusningsplasser, ønsket vi å markere at vi ser den viktige jobben en del organisasjoner gjør for norske rusmisbrukere, sier hun.

Regjeringspartiene diskuterer

— Vi avviser ikke tanken om et forbud som sådan, sier Jan Bøhler (Ap), talsmann for regjeringspartienes justisfraksjon.

— Vi stemte imot dette Dokument 8-forslaget fordi tiden ikke er moden for det. Justisministeren jobber med en melding om hvordan man kan redusere problemene med tigging, og vi vil vente på den, sier han.

Bøhler sier regjeringspartiene har en intern prosess nå. Senterpartiet har tatt til orde for å forby tigging, mens SV har ytret seg kritisk til dette, og Arbeiderpartiet har lansert tanker om å la spørsmålet være åpent for regulering i de lokale politivedtektene.

— Diskusjonen om Frps forslag kommer i Stortinget om en ukes tid. Men den er ikke over med dette. Vi får gå noen nye runder når Justisdepartementet kommer med sine anbefalinger senere, sier Bøhler.