KRISTIANSAND: Mandag morgen drar kristiansanderen inn til Oslo for å få den etterlengtede konklusjonen på regjeringens granskning etter terrorhandlingen. Overfor Fædrelandsvennen er han tydelig på sine forventninger.

— Det overordnede er at rapporten klargjør alt som skjedde 22. juli, plasserer ansvar og samtidig svarer på hva som kan fattes av politiske vedtak i etterkant. Hovedhensikten må være å lære av det vi har vært gjennom, slik at vi er bedre rustet for fremtiden, sier Trond Blattmann.

Opptatt av responstid

Han sier Støttegruppen etter 22. juli spesielt er opptatt av den lange responstiden for politiet, og at hovedansvaret for dette blir tydeliggjort i rapporten om 22. juli

— De som hadde ansvaret for at politiet ikke kom fram til Utøya tidligere, må ta ansvaret for dette, sier Trond Blattmann.

— Mener du noen bør forlate stillingene sine etter rapporten?

— Systemer svikter alltid etter at noen har tatt gale beslutninger på ledernivå. Da må lederne ta sitt ansvar. Hvorvidt de skal gå av eller ikke, får andre avgjøre, sier Blattmann.

Flere møter med kommisjonen

Trond Blattmann og resten av støttegruppestyret har hatt tre møter med 22. juli-kommisjonen det siste året.

— Vi har gitt dem innspill. De har stilt oss en del spørsmål, og bedt oss komme med tips til hva vi mener er interessant at de undersøker ut fra de etterlattes ståsted, sier Trond Blattmann.

Han er imponert av arbeidet til kommisjonsleder Alexandre Bech Gjørv.

— Jeg har veldig stor tillit til henne. Hun virker veldig flink i måten hun stiller spørsmål på. Hun arbeider profesjonelt. Jeg har snakket med henne flere ganger, sier Blattmann.

Spekulasjoner

En rekke medier har omtalt såkalte lekkasjer fra 22. juli-kommisjonen.

  • Ifølge VG skal Ingelin Killengreen, som gikk av som politidirektør et halvt år før terroraksjonen, bli holdt ansvarlig for de overordnede svakhetene i organisering, planverk, beredskap og bemanning.

  • Dagbladet melder at 22. juli-kommisjonen har i sitt granskingsarbeid vært kritisk til manglende «kriseinteresse» fra statsminister Jens Stoltenberg og Statsministerens kontor.

  • Bergens Tidene skriver at kommisjonen har avdekket at PSTs datasystem har store svakheter når etaten skal søke i sitt eget arkiv. Et halvt år før terrorangrepet fikk sikkerhetstjenesten tips om Anders Behring Breivik. Ingen ting ble gjort.

— Dette er bare spekulasjoner. Jeg har ingen tro på at det er lekkasjer. Kommisjonen har sagt at de har holdt kortene tett til brystet, og ikke gitt informasjon til noen, sier Trond Blattmann til Fædrelandsvennen.