KRISTIANSAND: Kristiansands varaordfører, Jørgen Kristiansen, sier rett ut at han mener en ny kandidat må inn på førsteplassen.

SVEKKET TILLIT: Fylkesvaraordfører Thore Westermoen mener Dagrun Eriksens tillit er svekket. Blant annet på grunn av utspillet om ny ekteskapslov. Foto: Jon Anders Skau

Fylkesvaraordfører Thore Westermoen gir også klart uttrykk for at Dagrun Eriksen har svekket sin tillit.-Jeg har vært bekymret for noen av utspillene hennes, og de har ikke styrket hennes kandidatur. Men jeg vil likevel vente og se hvordan nominasjonsprosessen går, sier Westermoen.

— Er det spesielt ekteskapssaken som har svekket henne?

— Det er en av de viktigste sakene og den var ganske uheldig. Det styrker ikke tilliten hennes, sier Westermoen.

Lenge nok

Dagrun Eriksen kom inn på Stortinget som vara i 1997. De siste tre periodene har hun vært fast representant. Tirsdag ga hun nominasjonskomiteen beskjed om at hun også stiller til neste års stortingsvalg.

Men Dagrun Eriksen har ikke like bred støtte som før. Heller ikke i sitt eget lokallag, Kristiansand, der varaordfører Jørgen Kristiansen synes partiet må få inn en ny kandidat på førsteplassen. Han oppgir som grunn at Eriksen har vært på Stortinget svært lenge.

NY KANDIDAT: Kristiansands varaordfører Jørgen Kristiansen mener det er på tide med en ny listetopp etter at Dagrun Eriksen har vært på Stortinget i tre perioder. Foto: Reidar Kollstad

— Jeg synes det er naturlig med et skifte nå, sier Kristiansen.- Er det andre navn som er aktuelle for førsteplassen?

— Ja, det er det, men jeg vil ikke gå ut med noe navn nå, sier Kristiansen.

Ny toppkandidat

Lokallagene i Vest-Agder skal nå gi sin innstilling til nominasjonskomiteen om hvem de vil ha på topp. Kristiansands lokallag har medlemsmøte på tirsdag, og det er langtfra sikkert at de innstiller Dagrun Eriksen som sin førstekandidat.

ANDRE KANDIDATER: Anne Ma Timenes er lokallagsleder i Kristiansand. Hun har fått signaler fra medlemmer om å vurdere en annen kandidat på topp når lokallaget skal sende inn sitt forslag til liste før stortingsvalget. Foto: Lars Hollerud

— Jeg har fått signal ute i organisasjonen om at vi kanskje bør se på en annen toppkandidat. Det er medlemmer i partiet som har uttrykt det, sier lokallagsleder Anne Ma Timenes.Og legger til:

— Det har skjedd før, som da Jon Lilletun kom inn. Da var det Harald Synnes som måtte vike.

Vanskelig vår

Dagrun Eriksen har denne våren fått motbør fra sitt eget fylkeslag. Med fylkesleder Hans Fredrik Grøvan i spissen, sendte de brev til samtlige lokallag i landet der de gikk imot programkomiteens forslag til ny samlivslov.

— Jeg stiller meg veldig spørrende og negativ til det forslaget der. Det sår tvil om hvor partiet står i en sak som er svært viktig for våre velgere, sa Hans Fredrik Grøvan.

Dagrun Eriksen mente at det aldri var noen reell uenighet, mens Hans Fredrik Grøvan etterlyste at Dagrun Eriksen tydelig sa ifra om at hun sto fast på KrFs tradisjonelle syn på ekteskapet.

Selv mener Dagrun Eriksen at utspillet like godt kan skyldes at noen vil berede grunnen for en annen kandidat.

Taust fra Grøvan

KANDIDAT: Hans Fredrik Grøvan kritiserte Dagrun Eriksen for å ikke være tydelig nok da det i vår oppstod usikkerhet om partiets holdning til ekteskapsloven. Om han selv er kandidat til førsteplassen vil han ikke svare på. Foto: Tore-Andre Baardsen

Hans Fredrik Grøvan blir også nevnt som en aktuell utfordrer til Dagrun Eriksen. Han stod også på andre plass på partiets liste ved forrige valg.Men Grøvan vil ikke gå ut og utfordre Dagrun Eriksen.

— Hvis nominasjonskomiteen ønsker å stille meg et spørsmål, vil jeg ta stilling til det når det måtte komme, sier Grøvan.

— Hva synes du om at Dagrun Eriksen ønsker en ny periode?

— Det er bra hun har gitt en tilbakemelding til nominasjonskomiteen. Jeg har ikke noen ytterlige kommentar til det.