KRISTIANSAND: — Det trengs en neste generasjon menn som engasjerer seg i likestillings-problemstillinger på samme måte som Aasulv Bryggesaa og Ansgar Gabrielsen i sin tid gjorde, sa Vest-Agders fylkesrådmann Tine Sundtoft på åpningen av Stemmerettsjubileet i Kilden.

Bryggesaa var en av fire mannlige initiativtakere til å Stortinget til å innføre stemmerett for kvinner, som ble vedtatt 11. juni 9013. Ansgar Gabrielsen er næringsministeren fra Høyre som fikk vedtatt kvinneandel i på 40 prosent styret for norske børsnoterte selskaper.

Sundtoft utfordret Aust-Agders fylkesordfører Bjørgulv Sverdrup Lund til å ta førerrollen i arbeidet med likestilling på Sørlandet, og fortalte at fylkeskommunene nå har sendt ut sin første likestillingsplan på høring.

— Mitt håp fra og med i dag er at folk slutter å stille spørsmål ved om mødre kan jobbe i 100 prosent stilling på Sørlandet, sa Sundtoft.Vest-Agders fylkesmann Ann-Kristin Olsen sa at det er mer enn bagateller igjen før det er likestilling i Norge og på Sørlandet.

— Likestillingsutvalget med sin leder fra Kristiansand, Hege Skjeie, slo fast at politikken i stor grad har spilt fallitt. Utvalget etterlyser penger, institusjoner og nye ordninger til fremme likestilling. Fortsatt dominerer mannsmakten i politikk, økonomi og i medier. De anbefalte en ny giv for rettferdighet. Men vi opplever flere tilbakeslag i år. Likestillingsloven foreslås svekket, fødselspermisjonen strammes inn og forskning prioriteres ikke. Det innebærer at vi fortsatt målbevisst og langsiktig må stå på for at ting også i vår tid og vårt samfunn må endres, sa fylkesmann Olsen.

— Jeg vil understreke at det viktigste er å stå på hjemme, men det aller viktigste er solidaritet med kvinner andre land og med kvinner som er nye i vårt land. For nå er det deres tur, sa Olsen.