KRISTIANSAND: – Dette er alvorlig. Vi forventer at bedriften følger normale spilleregler, sier leder Ivan Evensen i El & It Forbundet avdeling Agder.

El & It Forbundet i Agder beskylder Caverion (tidligere YIT) for å trakassere deres hovedtillitsvalgte i Kristiansand, noe HR-direktør Bente Sandal i Caverion er fullstendig uenig i.

– Det selvsagt er helt greit at en tillitsvalgt informerer medlemmer om skattereglene, men da må det være rett informasjon som blir gitt, sier hun.

Sterke beskyldninger

LO-forbundets regionale avdeling for Agder har skrevet brev til ledelsen i Caverion, der de ber selskapet stoppe trakasseringen av den hovedtillitsvalgte i Kristiansand. I brevet heter det at El & It Forbundet reagerer med avsky på hvordan administrasjonen i Caverion har behandlet klubbens tillitsvalgte. El & It Forbundet mener ledelsen forsøker å knekke tillitsvalgte ved å hindre dem i å utføre sine verv, samt forfølge vedkommende med skriftlige reprimander og trusler når han utfører vervet sitt i tråd med Hovedavtalen.

– Så lenge vi har en personalsak gående kan jeg ikke gi så mange kommentarer. Jeg vil imidlertid tilbakevise at vi trakasserer tillitsvalgte, og understreke at selskapet selvsagt aksepterer at tillitsvalgte utfører sine oppgaver i tråd med Hovedavtalen, sier Bente Sandal.

Uklare skatteregler

– Med elektronisk kjørebok og GPS kan det nå avdekkes dersom ansatte bruker bedriftens bil til å levere barn på sfo eller gjør private ærender. Siden det er uklart hvordan regelverket blir håndtert av skattemyndighetene, mener vi det er god grunn til å informere våre medlemmer om dette. De kan risikere å få plusset på inntekten sin med 80.000 kroner dersom de bruker bedriftens servicebil privat, sier Ivan Evensen.

Ivar Evensen har selv gitt medlemmene ved bedriften han selv er tillitsvalgt ved den samme informasjonen, uten av ledelsen der reagerte på dette.

Får juridisk hjelp

El & It Forbundet i Agder ønsker å skjerme den hovedtillitsvalgte ved Caverion. Han har ifølge Ivan Evensen nå også fått en skriftlig advarsel fra sin arbeidsgiver som i realiteten er første skritt mot en oppsigelse. I tillegg skal bedriften ha lagt nye hindringer i veien for deltakelse på fagforeningsmøter. Mens det alltid har vært praksis at tillitsvalgte kan delta på møter, må han nå søke spesielt om dette.

HR-direktør Bente Sandal sier at uenigheten om skattereglene bare er en liten del av det som inngår i den pågående personalsaken.

El & It Forbundet som totalt har 37.000 medlemmer, yter nå juridisk hjelp til fagforeningslederen i Kristiansand.

Slik er reglene

Dersom en yrkesbil brukes privat, får arbeidstaker plusset på et standardtillegg på inntekten. Størrelsen på dette regnes ut i fra bilens verdi, alder og kjørelengde. Dette gjelder selv om privatkjøringen kun er arbeidsreise mellom hjemmet og fast arbeidssted. Dette gjelder imidlertid ikke dersom bilen er lite egnet til privat bruk, og der det kan bli snakk om skjønn.

– Hvis for eksempel en elektriker reiser rett fra hjemmet sitt til en kunde, vil det i utgangspunktet dreie seg om en yrkesreise og ikke en arbeidsreise. Men dersom hun eller han er innom det faste arbeidsstedet for å hente verktøy eller lignende i forkant, vil det likevel foreligge en arbeidsreise som altså kan bli beskattet, sier seniorskattejurist Nadja Strøm-Andresen i Skattedirektoratet.

Dersom bilen brukes til privatkjøring, som henting i barnehage tur til butikker risikerer også arbeidstaker å bli skattelagt.