Hva går åkletradisjonene ut på? — Åklær er vevd dekorativ brukstekstil. I tidligere tider ble det brukt til å pryde huset og spesielt sengen. Kvinnene vevde ofte disse teppene som en form for medgift, som de tok med seg når de skulle flytte hjemmefra.

Fortell om bakgrunnen for at du skal holde foredrag - I og med at jeg har utstilt en del av mine egne vevde arbeider på kultursenteret i Åseral, ble jeg spurt om å holde et foredrag om boken jeg ga ut i vinter om åkletradisjonene. Tanken bak det hele er at jeg ønsker å gi kvinnene som har holdt disse tradisjonene levende den oppmerksomheten de fortjener. Noe de aldri har fått. Annen folkekunst, som for eksempel treskjæring og rosemaling, ofte laget av menn, er blitt fremhevet på en helt annen måte. I tillegg er det jo også kvinneår i år, og da syns jeg at det passer ekstra godt.

ARBEIDSJERN: Haldis Haugland Solås (67) finner roen ved å ha noe å gjøre. Foto: Martine Haugland

Hva er det med veving som fanger din interesse?— Veving er som terapi for meg. Jeg har drevet på med det i mange år. Blant annet har jeg drevet vevestue for Bondeungdomslaget i omtrent 10 år. Jeg er bekymret for at håndverktradisjoner som veving vil dø ut med tiden. Jeg ønsker at veving skal få en oppblomstring slik som strikking for eksempel har hatt de siste årene. Før i tiden måtte man bruke tunge redskap for å veve, det trenger man ikke lenger i dag.

Du er også interessert i restaurering av møbler? - Ja, jeg har alltid vært fascinert av gamle ting. Familien min eier en gård på Heddeland. I dag bruker jeg den som fritidsbolig i ferier og i helger. Siden 1970 har jeg jobbet med å restaurere den. Det har blitt mitt livsprosjekt. Det er mye å gjøre, men det er arbeid som gir meg ro.

Hvilke andre planer har du for sommeren? - Jeg skal være sammen med venner og familie. Ellers skal jeg bare slappe av. Jeg er veldig glad i å plukke bær og å gå i fjellet. Jeg har også en hengekøye i hagen. Der liker jeg å ligge og høre på lydbok. For tiden holder jeg på med Hamsuns bøker. Jeg liker godt "Markens Grøde". Hovedpersonene der opplever at de ser resultater av eget arbeid. Det er det jeg liker med det jeg selv gjør.

Noe mer du vil legge til helt til slutt? - Jeg håper at folk tar vare på de tekstilskattene som i dag finnes i de mange hjem. De henger nok som oftest ikke på veggen nå lenger, men ligger i kister på gamle loft.