KRISTIANSAND: — Det er frustrerende å skulle bruke folks skattepenger på å fjerne tagging. Årlig bruker vi mye penger på dette, penger som kommunen kunne anvendt til langt mer fornuftige ting, som undervisning, sier mangeårig leder i taggeteamet i Kristiansand, Kristoffer Bjørnå.

Torsdag sendte han ut to medarbeidere på overtid for å fjerne omfattende tagging av rasistisk karakter på Slettheia skole.

Ifølge Bjørnå bruker taggeteamet i gjennomsnitt årlig rundt en million kroner på å fjerne tagging i kommunen. Potten som er satt av er på 850.000 kroner.

— Det betyr at vi noen år er avhengig av ekstrabevilgninger. I forfjor hadde vi en topp, da vi brukte 1,1 millioner kroner. Vi rykker raskt ut for å fjerne tagging, kommunen kan ikke være bekjent av å ha noe slikt i bybildet, understreker Bjørnå.

Kuttet ut lovlig taggevegg

Bjørnå opplyser at det hovedsakelig er sentrumsnære bygg og en del skoler som er mest utsatt.

— Vågsbygd er en bydel som har har slitt en del med hærverk. Det varierer når på året taggingen skjer, men er nok mest når det er litt varmere i været, påpeker han.

Bjørnå legger til at kommunen for lengst har gått bort fra ideen om lovlig taggevegg.

— Vi prøvde det ut på Samsen for en del år siden, men opplevde bare at det fungerte som en rekrutteringsarena for å tagge på andre steder. Jeg vet at det finnes et par privateide slike vegger, som på Grim og Tinnheia.

Blir ofte henlagt

Leder for allmennavsnittet ved Agder politidistrikt, Frode Smith, bekrefter at tagging og tilgrising er tidvis stort problem i Kristiansand.

— Det er mye av det, og slik har det vært i flere år. Problemet vårt er at det ofte er så lite opplysninger i disse sakene at de blir henlagt.

Han legger til at politiet etterforsker de taggesakene der det er kommet inn tilstrekkelig informasjon.

— Det handler om å prioritere. Ofte er arbeidspresset så stort at vi må prioritere andre saker enn tagging, medgir Smith.

Han sier at det er opp til den enkelte å anmelde tagging.

— Enhver anmeldelse bidrar til å kartlegge omfanget. Noen anmelder konsekvent, andre gidder ikke. Så det er nok ganske store mørketall her, mener Smith.

Ingen spor å gå på

Politiførstebetjent Rune Strømsvåg ved Vågsbygd politistasjon sier at politiet ikke har noen spor å gå på i den ferske taggehendelsen på Sletteheia skole.

— Vi har opprettet en sak uavhengig av skolens anmeldelse, og er interessert i alle tips. De gangene vi har tatt noen for taggig, har de stort sett blitt tatt på fersken. Bøter, erstatningsansvar og samfunnstjeneste er aktuelle straffemetoder, opplyser Strømsvåg