ULYKKE: Her var det ulykkesbilen fortsatte rett fram og traff steingjerdet, ved Stavstø på Lista. Foto: Torbjørn Witzøe
STORE KREFTER: Det ødelagte steingjerdet viser hvor bilen kolliderte. Foto: Torbjørn Witzøe

FARSUND: Spesialenheten for politisaker har henlagt saken som «intet straffbart forhold», skriver Farsunds avis.

– Det er ikke holdepunkt for at forfølgelsen, som også innebar en utrykningskjøring, ikke var forsvarlig eller ubetinget nødvendig, står det i Spesialenhetens rapport.

Nektet å stoppe

Det var natt til 20. desember i fjor at en politipatrulje i Vanse-området ble oppmerksomme på en sliten bil som de ønsket å kontrollere. Sjåføren nektet å stoppe og ga i stedet gass. Politiet startet en forfølgelse, men da farten nådde ekstreme hastigheter, valgte politifolkene å slakke av farten.

Til slutt mistet patruljen bilen av syne. Men ved Vere, like ved Lista flyplass, oppdaget tjenestefolkene at bilen hadde kjørt av veien. Sjåføren av bilen lå bevisstløs og svært alvorlig skadet i veibanen. Det ble igangsatt livreddende tiltak. Rapporten viser at mannen ikke brukte bilbelte.

«I en helvetes fart»

Det satt også en 16 år gammel jente i bilen som kom fra ulykken med et kjevebrudd. I avhør hos politiet har hun forklart at ulykkesbilen oppnådde en hastighet på 160 — 180 km/t. Hun har også hevdet at politibilen lå rett bak dem «i en helvetes fart» og at den stadig innhentet dem. Spesialenheten har imidlertid festet større tillit til politifolkenes forklaring hvor de oppgir at politibilen holdt en hastighet på 100 - 120 km/t.

Luftambulansen brakte mannen til Stavanger universitetessykehus, mens kvinnen ble innlagt på Flekkefjord sykehus. Det fremgår av rapporten fra Spesialenheten at 37-åringen fortsatt ligger i koma og at helsetilstanden er uviss inntil han våkner, skriverFarsunds avis.

Sprukne bremserør

Det ble raskt besluttet å varsle saken inn for Spesialenheten som allerede samme dag sendte etterforskere til Sørlandet. Ulykkesbilen ble brakt til veivesenets kontrollstasjon i Mandal.

Bilen var begjært avskiltet. Det ble funnet alvorlige svakheter på bilen, blant annet hull i bremserørene. Men ulykkeseksperter mener ulykken ikke var til å unngå.

Blodprøver av sjåføren viste at han hadde inntatt både amfetamin og metamfetamin i forkant av kjøringen.