KRISTIANSAND: — Vi har registrert en nedgang i antallet kvinner som tilbyr sine tjenester på nettstedene. Samtidig ser vi at Kristiansand kommune mener at det er en vekst på 50 prosent i antall prostituerte. Det er et tall vi verken kan avkrefte eller bekrefte, sier Vagle, som er leder for avsnittet for organisert kriminalitet i Agder.

I Kristiansand har mye av prostitusjonen foregått på overnattingssteder og hoteller.

Hjem til kundene

— Flere av de prostituerte som kommer til Kristiansand oppsøker nå sine kunder hjemme, i stedet for at kundene kommer på hotellet. Det er et forsøk på å tilsløre virksomheten. Før forbudet om sexkjøp trådte i kraft 1. januar 2009, kunne vi se opptil 30-40 kvinner som daglig annonserte på ulike nettsteder med opphold i Vest-Agder. Tallet har falt betydelig, og mandag denne uka var det bare fem kvinner som tilbød sine tjenester i Vest-Agder, forteller politioverbetjent Hogne Teigland.

Han vitnet i går i Kristiansand tingrett i straffesaken mot to menn som er tiltalt for å ha leid ut leiligheter til prostituerte.

Teigland sier at politiet har informert hoteller og overnattingssteder om hvilke undersøkelser de selv kan foreta for å unngå prostituerte.

— Sjekk av mobilnummer mot datingsider, mailadresser, pass, legitimasjon og ikke minst betalingsformen kan gi mye informasjon. De prostituerte avslører seg ikke ved å komme inn i hotellresepsjonen nærmest nakne. Og de betaler helst kontant, og de fleste er utlendinger, forteller Teigland.

— Kommer det mange henvendelser til politiet?

— Vi registrerer at det tidvis kommer henvendelser. Da ber vi de som ringer om å gjøre enkle undersøkelser selv, forteller politietterforskeren.

To uavhengige tips førte politiet til to adresser i Kristiansand, hvor de to tiltalte disponerte utleieleiligheter. Et tips gikk ut på at det var registrert hundre forskjellige kvinner som kom og gikk til leilighetene over en viss periode.

Via internett

De som opptrer som prostituerte i Kristiansand tilbyr sine tjenester via internett, og har ifølge politiet telefonnumre som ofte er hemmelige. De skifter også nummer ofte.

De fleste kvinnene er utenlandske, og kommer for det meste fra Afrika, Russland, Øst-Europa og Asia.

Da en politimann fordekt som kunde ringte en av de prostituerte som bodde i en av flere leiligheter eid av de tiltalte, fikk han en lang prisliste på tjenestene som ble tilbudt over telefonen. Minsteprisen var 1000 kroner.