KRISTIANSAND: — Det er eneste muligheten vi har for å få tilbake noe av vår kapital. Uansett er det ikke mulig for oss å drive bygget videre med denne gjeldsbyrden, forklarer Nanna Thune, frivillighetskoordinator i Kristiansand Røde Kors.

Det var 24. april i år at Stiftelsen Frivillighetens Hus slo seg selv konkurs. Leieinntektene fra de ideelle organisasjonene i bygget dekket aldri utgiftene, selv om de betalte markedspris (900 kroner) for de 1500 kvadratmeterne.

Presenterer boligprosjekt

— Med en gjeldsbyrde på 26 millioner var det aldri mulig å få det til å gå rundt, mener Nanna Thune, som kun har vært i stillingen i et halvt år.

FOTEN AV BANEHEIA: Det skal fortsatt være offentlig parkeringsplass for Baneheia, den vil bli omkranset av tre leilighetsbygg med 88 leiligheter på rundt 80 kvadratmeter i gjennomsnitt. Foto: Asplan Viak

Dermed er det opp til panthaverne – Røde Kors og Sparebanken Sør – hva som skjer videre med den tidligere sykepleierhøyskolen. Den er i dag regulert til offentlige formål, men det finnes ikke interessenter til den gamle skolebygningen i Solbergveien.Frivillighetskoordinatoren viser fram skisser som nå er levert kommunen, en mulighetsstudie med totalt 88 leiligheter i tre nye leilighetsbygg på eiendommen. Denne håper de kan danne grunnlag for en reguleringsplan.

— Vi skal ikke drive eiendomsutvikling, det er ikke det vi er gode på. Vi ønsker bare aksept for at utbyggingen er mulig, for eiendommen er ikke salgbar per i dag, forklarer hun til Fædrelandsvennen.

Banken har førsteprioritets pant for lån til stiftelsen på 12,5 millioner kroner, mens Røde Kors har andreprioritets pant på 13,5 millioner. Dette var penger Røde Kors fikk fra salget av eiendommen de satt på i Østre Strandgate.

Når reguleringsprosessen er i mål, kan de selge til investorer og forhåpentligvis få pengene i retur.

Blir værende til påske

12 organisasjoner gikk sammen om å danne Stiftelsen Frivillighetens Hus (FH), som i 2009 kjøpte det tre etasjers bygget for 22 millioner kroner. Til sammen 30 lag med 10.000 medlemmer var tilknyttet huset da det ble åpnet med brask og bram i desember samme år.

Noen har falt fra, men virksomheten skal etter planen fortsette på nytt sted.— Konseptet som sådan er bra, alle ønsker å være med videre. Masse lokaler står ledige i Kristiansand, vi leter etter et sted å leie – ikke kjøpe, bedyrer Nanna Thune, og legger til at organisasjonene blir værende på Eg i hvert fall til påske.

Planene er allerede luftet for kommunen ved teknisk direktør, som tirsdag får en grundigere presentasjon av planene.

— Det vi har sagt foreløpig er at når det ikke er bærekraft i Frivillighetens Hus, som er avgjørende for Røde Kors' økonomi, vil vi prøve å hjelpe dem videre. Da er det ikke unaturlig å tenke boliger, vi må bare sørge for å ta hensyn til Baneheia, offentlig parkeringsplass og naboer, opplyser teknisk direktør Ragnar Evensen til Fædrelandsvennen.

Byutviklingsstyret er blitt muntlig informert.

— I utgangspunktet er dette et sentrumsnært område som godt kan egne seg til boliger, så sant det løser seg med infrastruktur og kvartalslekeplass, mener leder Grete Kvelland Skaara (KrF).

Politikerne bevilget 1,2 millioner kroner til huset ved oppstarten.