KRISTIANSAND: — Kommunen må få orden på dette så raskt som mulig. Dette går ut over helsetilstanden både til de som jobber her og til elevene. For deres skyld må dette på plass, sier Halvard Auestad, rektor ved Karuss skole.

En rapport fra Sweco Norge som kom for tre år siden, viser at det ikke bare er ventilasjonen som skaper problemer ved skolen.

De avdekket også fukt på veggene og lekkasjer fra et glasstak, samtidig som de anbefalte å skifte parkett fra gulvene.

Kostnadene ved å oppgradere skolen vil koste rundt 30 millioner. Det kom fram i et møte i kommunalytvalget i dag.

Naturlig ventilasjon

Da skolen ble bygd, prøvde kommunen seg på naturlig ventilasjon. Det viste seg å være mislykket. Nå har Arbeidstilsynet bedt om at noe blir gjort med det dårlige inneklimaet på Karuss.

— Vi har fått et pålegg fra Arbeidstilsynet, og har svart at vi vil gjøre forbedringer innen fire år, sier økonomidirektør Terje Fjellvang til Fædrelandsvennen.

Kostnadene på Karuss er en av årsakene til at kommunen må skyve på andre prosjekter.

I tillegg til 30 millioner på Karuss, er det nemlig også overskridelser på Rådhuskvartalet. Tidligere i år lå det an til å bli 12 millioner. Nå ser det ut til å bli enda dyrere, men verken eiendomssjef Hans Christian Gram eller Terje Fjellvang kunne tirsdag si hvor mye.

FLERE TILTAK: Økonomidirektør Terje Fjellvang vil blant annet ha en gjennomgang av hvilke tjenester som kan konkurranseutsettes i arbeidet med å kutte utgifter i Kristiansand kommune. Foto: Kjetil Reite

Trolig dreier det seg om nærmere 20 millioner.

Må skyve

Ikke nok med overskridelser og overraskende utgifter, planlagte prosjekter ser også ut til å bli dyrere enn først beregnet. Det gjelder først og fremst skoleutbygginger.

De kommende årene skulle det være byggestart på Fagerholt (2016), Justvik (2017), Torridal (2016) og Mosby (2017).

Men samtidig skal lånegjelden til Kristiansand ned, og det er ikke lett å kombinere med nye investeringer.

— Det er den klare målsetningen å få ned lånegjelden, men det er noen tøffe grep som skal til. Det kan bety at vi må skyve på skoleinvesteringer, sa økonomidirektør Terje Fjellvang i kommunalutvalget på tirsdag.

— Det vil bety at vi må skyve, sa rådmann Tor Sommerseth.

— Det var bare et forsøk på å være litt diplomatisk, sa Fjellvang.

Tøffere

Politikerne ble i møtet presentert tall som viser at Kristiansand ikke bare har brukt mye penger på å bygge nye skolebygg. De bruker også mer på skole enn de andre storkommunene i Norge, samtidig som de bruker langt mindre på helse og omsorg.

Både fra Høyre og Frp kom det klare signaler om at de igjen vil vurdere å legge ned og slå sammen skoler.

— Hvis økonomien begynner å bli trang, så utsetter man investeringer og kutter utgifter. Det er områder vi må manne oss opp på, og det gjelder spesielt skole, sa Hans Otto Lund (H).

Også Tor Utsogn (Frp) mener det er på tide med å ta fra andre sektorer og gi til helse og omsorg. Selv om han ikke nevnte skole.

— Vi skal ikke bruke mer, bare for å bruke mer. Men den kommende endringen i demografi, merker vi allerede i dag, og vi bruker 141 mindre på sammenlignbare kommuner. Det må bety omdisponeringer mellom sektorene, sa Utsogn.