140 ARBEIDSPLASSER: Daniel Svendsen og faren Ove Svendsen vil bygge et kjøpesenter på 13.000 kvadratmeter. Det skal gi 140 nye arbeidsplasser og minst 20 nye butikker. Torsdag presenterte de planene for politikerne i bygg- og miljøutvalget Foto: Odd-Inge Rønning Uleberg
6-vis.jpg

VENNESLA: — Men vi får ikke dette til hvis ikke dere er enig med oss om noen suksesskriterier, sa Daniel Svendsen, da han og faren Ove Svendsen presenterte kjøpesenterplanene i et møte med politikerne på Herredshuset torsdag.

Han nevnte ikke Tore Gustav Drivenes sine kjøpesenterplaner på Hunsøya, men det var liten tvil om hva han tenkte på.

Konse om sentrum

Svendsen vil ha politikerne med på å konsentrere posehandel og dagligvare-handel i sentrum. Da kan sentrum og et kjøpesenter styrke hverandre. De må også ha gode vei- og parkeringsforhold.

Han fikk svaret han ville ha. Både fra Høyre, Ap, KrF og Frp kom med de samme to ordene: "Veldig bra!".

— Jeg er kjempepositiv. Hvis du trenger signal for å jobbe videre, har du fått det her og nå. Dette kan virkelig løfte bygda, sa leder i bygg- og miljøutvalget, Solveig Robstad.

Svendsen har samarbeidet med Norsk Form, konsulentselskapet Andøy og flere andre. Politikerne fikk beskjed om at kjøpesenter utenfor sentrum er det samme som sentrumsdød, mens kjøpesenter i sentrum er det samme som vekst.

— Legges kjøpesenteret i sentrum, vil kjøpesenter og sentrum styrke hverandre gjensidig. Vårt mål er nye butikker, ikke at de vi allerede har i sentrum skal inn i senteret. Vi skal skape vekst, sa Daniel Svendsen.

20 nye butikker

Investorene har regnet på et kjøpesenter på 13.000 kvadratmeter med 9000 kvadratmeter salgsareal. Det skal inneholde minst 20 nye butikker, som kan gi 140 nye arbeidsplasser.

— Handelen har gått ned i Vennesla de siste to årene, men opp i Vest-Agder. Trenden må snus. Vi ønsker å bygge et senter som får flere venndøler til å handle i Vennesla, sa Ove Svendsen.

I 2011 og 2012 ble Vennesla-handelen redusert med tre prosent.

Svendsen regner med en årlig omsetning i senteret på 220 millioner kroner. Handelslekkasjen er i dag på 350 millioner kroner fra Vennesla.

— Vi er 13.500 innbyggere, men i 2027 er vi 16.000. Vårt senter skal bygges for lokale forhold. Vi tar ikke hensyn til at vi skal trekke kunder fra omkringliggende kommuner. Det tar vi bare som et flott pluss, sa Ove Svendsen.

— Annenhver kommune i Norge har nå kjøpesenter. Kjøpesenter er det stedet folk bruker mest tid, utenom hjem og arbeidsplass. Så viktig er det, sa Daniel Svendsen.

Parkeringshus?

Han og faren tenker flere tiår fram i tid, og minnet politikerne om at en rekke boligeiendommer rundt kjøpesenteret nord i sentrum kan kjøpes opp.

— Vi har utviklingspotensiale for fremtiden. Dette er en 30-årssatsing. Kjøpesenter går mer og mer i retning opplevelse. I fremtiden kan vi tenke både bowling og kino, sa Daniel Svendsen.

Han trenger 370 parkeringsplasser. De vil han bygge i kjeller og på taket av kjøpesenteret. Men han åpner også for en større parkerings-utbygging.

— Dere i kommunen har snakket om parkeringshus. Vi er åpne for å gå sammen med dere om det - et større parkeringsanlegg under bakken i nordeenden av gågata, sa Svendsen, og fikk positive, men uforpliktende, nikk tilbake.