KRISTIANSAND: Det var i april i 2011 av den da 19 år gamle søgnemannen kjørte bil på E 18 mellom Lillesand og Kristiansand. Ved Skifjell ble den erfarne UP-betjenten Oddmund Jensen forbikjørt i stor hastighet. UP-betjenten patruljerte E 18 med en sivil motorsykkel.

— Så liten bil...

Politimannen reagerte på den høye hastigheten, spesielt fordi det var en liten bil hvor man vanligvis ikke kan oppnå slik hastighet, står det i dommen.

Politioverbetjenten tok opp forfølgelsen og påbegynte fartsmåling med gjennomsnittsmåler over en distanse på drøye to kilometer. Fartsmålingen varte i 46 sekunder, noe som ga en gjennomsnittshastighet på 160 kilometer i timen.Etter at 19-åringen var stanset fikk han presentert måleresultatet, underskrev et skjema og samtykket i førerkortbeslag. Men da han møtte i retten nektet han for å ha kjørt så fort som målingen viste. Han mente at bilen ikke var i stand til å oppnå så stor hastighet.

Stolte på politimannen

Mannen hevdet også at politioverbetjenten skal ha opplyst at bilen i henhold til tekniske spesifikasjoner ikke hadde mulighet til å oppnå høyere hastighet enn 157 km/t.

Retten valgte imidlertid å stole mer på politimannen enn på tiltalte.

Under én måned senere var sjåføren igjen på veien. Denne gangen med et kjøretøy han hadde tatt urettmessig av en annen person. Turen gikk på Sangvikveien i Søgne hvor han kjørte ut av veien i en sving og gjennom et tregjerde og traff en stolpe.

I retten nektet mannen for at det var han som hadde kjørt bilen. Han hevdet i stedet at han hadde dratt til en kamerat. Men i bilen ble tiltaltes mobiltelefon funnet.

Motstridende forklaring

— Retten fester ikke lit til tiltaltes forklaring og viser til at han husker lite av det som skjedde og er svært vag i forhold til det han husker. Videre viser retten til at han på sentrale punkter forklarer seg i motstrid med det han har forklart til politiet, særlig gjelder det omkring nøklene til bilen. Retten viser videre til at hans mobiltelefon ble funnet i bilen og at det ble ringt fra denne til en av hans bekjente kort tid før kjøreuhellet ble meddelt politiet, skriver retten.

I tillegg til de to trafikkforholdene måtte mannen også svare for bruk av hasj.

Retten endte opp med en dom på 45 dagers betinget fengsel med to års prøvetid. Det betyr at dommen kan sones i det fri hvis han ikke blir dømt på nytt i prøvetiden. I tillegg må han betale 24.500 kroner i erstatning til forsikringsselskapet samt saksomkostninger på 2000 kroner.