LILLESAND: – Det var bare noe jeg kom på av meg selv. Alt sammen begynte som et skoleprosjekt, men mye har jeg gjort hjemme, sier 16 år gamle Åsne, som bor på Kaldvell i Lillesand.

70-talls inspirert

Det begynte med oldefars slips, fire i tallet. Derfor kaller hun det en minnekjole. Disse slipsene er tydelig preget av 70-tallets stil med striper, ruter og sjatteringer i brunt.

– Far hadde ikke noe slips, men så begynte jeg med slipslotteri. Mot å levere inn et slips, fikk du et lodd. Og til slutt hadde jeg nok. Det ble 17 slips i alt før kjolen var ferdig, forteller hun. Nå var det nok ikke alle som hadde fått plass i kjolen, men Åsne brukte den på nyttårsaften. Og hun har fått mye skryt for kreasjonen.

Slips kan brukes til så mangt. Noen ganger kan det til og med bli til en kjole. Foto: Jostein Blokhus

At hun fant fram nål og tråd og symaskin, var ikke tilfeldig. I mange år har hun nemlig deltatt i aktivitetene som Lillesands Husflidslag har for barn og unge i den tidligere fjøsbygningen på gamle Møglestu. "Slipskjolen" begynte som en oppgave med gjenbruk som tema på Lillesand Ungdomsskole. Og hva er vel bedre enn å ta i bruk avdankede og "pensjonerte" slips?

Veritas-godkjent

Åsne deltok med både kjolen og en del fotografier i Ungdommens Kulturmønstring i Lillesand. Kjolen gikk videre til fylkesmønstringen.

– Jeg vil fortsette med sying som hobby. Men jeg har lyst til å studere realfag, sier hun.

Uansett, kjolen ble virkelig elegant. "Veritas-godkjent" er den også. På høyre bakpart er det nemlig et fargerikt Veritas-slips!