KRISTIANSAND: — Jeg håper det beste og tror kanskje det verste. Men jeg er selvsagt bekymret, sier Asbjørn Abrahamsen.

Sønnen Stian Abrahamsen (29) fra Kristiansand er en av fem om bord på seilbåten Lady Domina, som er på vei over Atlanterhavet. Nå er pårørende bekymret, fordi ingen har hørt lyd fra noen om bord siden de seilte fra St. Lucia i Karibia 31. mars. Tre av de fem om bord er nordmenn, skriver VG, som først omtalte saken.

— Stian har seilt over Atlanterhavet en gang tidligere. Det var før jul, i en kappseilas fra Kanariøyene og over til St. Lucia. Han har tatt noe seilkurs og sånn på St. Lucia, der han har vært i vinter. Så litt erfaring har han, forteller Asbjørn Abrahamsen til Fædrelandsvennen.

14-dagers tur?

VG skriver at en av de andre om bord, Anders Mosteid, har sagt til sin far at overfarten fra St. Lucia til Azorene skulle ta 14 dager. Det har skapt bekymring hos de pårørende.

73 fot store Lady Domina er trolig bare utstyrt med kortrekkende VHF som kommunikasjonsutstyr.

— Sist vi hørte fra Stian, var i en mail han sendte like før de skulle seile, 31. mars. Da sto alt bra til, forteller Asbjørn Abrahamsen.

Søker ikke

Hovedredningssentralen i Sør-Norge (HRS) er varslet om seilbåten.

— Det er et åpent spørsmål om båten er å betrakte som savnet. Etterretning har vist at kapteinen har sagt at turen skal ta inntil en måned. Det har gått under en måned nå. Det ser ikke ut til at de om bord har kommunikasjonsmidler som gjør at de kan la høre fra seg underveis, sier Eirik Walle, redningsleder ved Hovedredningssentralen i Sør-Norge.

Redningssentralen kjører et såkalt kommunikasjonssøk etter båten. Det betyr at alle flytende fartøyer i området har fått beskjed om å melde fra dersom de har sett eller hørt noe til båten.

Også en fransk seilbåt er savnet sørvest for Azorene, og i den forbindelse har portugisiske redningsmyndigheter søkt i området med fly.

— Den båten har utløst nødpeilesender, så der er situasjonen en helt annen. Der har de søkt med fly i flere dager. Da de først var ute, så de etter Lady Domina også. Den franske båten er ikke funnet, og det søket er innstilt. Det pågår ikke noe aktivt søk etter Lady Domina. Vi har ingenting å gå etter. Nødpeilesender er heller ikke utløst. Vi har ikke bragt på det rene om båten er utstyrt med en slik. Å krysse Atlanterhavet uten, ville vært oppsiktsvekkende, mener Walle.

Vanlig å bruke en måned

Ifølge Walle skjer det med jevne mellomrom at seilbåter på vei over Atlanterhavet ikke lar høre fra seg før de kommer fram.

— Det er vanlig å bruke 28 dager eller mer. Dette er en stor båt, ikke noen hurtigseiler. Hvor lang tid de bruker, avhenger av ruta de har tatt og om de har hatt gunstige eller ugunstige værforhold. En måned kan det fort ta, sier Walle.

Det er uklart hvilken rute båten har planlagt å seile. Ifølge Asbjørn Abrahamsen skulle båten til Ålesund via Azorene og Hebridene.

— Det er ikke gjort noen avtale fra de om bord, annet enn at de skulle si fra når de kom i land. Noen har sagt at turen skulle ta 16 dager, andre har sagt en måned. Flere hundre krysser Atlanterhavet i seilbåt hvert år. Det er ikke en ukjent problemstilling at de blir borte for omverdenen i ukevis, for så å dukke opp i en havn. Dette betyr naturligvis ikke at det ikke kan ha skjedd noe. Men skal du lete etter en båt, må du ha noe å gå etter. Hvis ikke er det som å lete etter nåla i høystakken, sier Walle.

Hjemme i Kristiansand sitter Asbjørn Abrahamsen og håper på gode nyheter.

— Jeg håper at det ikke har skjedd noe alvorlig, det er det eneste en kan håper på. Jeg krysser fingrene for at dette skal gå greit, sier Abrahamsen.

- Ikke unormalt

Den erfarne seileren Staale Jordan fra Kristiansand tror det finnes helt naturlige forklaringer på hvorfor seilturen over Atlanterhavet har tatt noe lenger tid enn forventet.

— Jeg tror ikke det er grunn til å bekymre seg ennå, de dukker høyst sannsynlig opp etter hvert. De seiler en distanse med veldig skiftende værforhold, og det er ikke umulig at de for eksempel har valgt å seile lenger nordover mot England for å finne mer vind, sier Jordan.

Jordan forsøkte i 2006 å bli den første som seilte alene rundt Antarktis, men han mislytkes i forsøket og måtte reddes i stiv kuling 60 nautiske mil utenfor Kapp Horn. Han har også krysset Atlanterhavet flere ganger.

— Det kan fort gå halvannen til to uker ti

l før de dukker opp hvis de har valgt en litt lenger rute enn til Azorene, så jeg ville ikke bekymret meg nå. Men at HRS begynner å kartlegge utstyret de har hatt med seg i båten, det er nok lurt, sier han.