Tre juridiske dommere og fire legdommere skal nå avgjøre hvor streng straff Rune Øygard skal idømmes.

— Varsellampene burde ha blinket for Rune Øygard, det gjorde de ikke. Han hadde ansvaret, det ansvaret har han ikke tatt. Grunnen var at han var i et kjærlighetsforhold, det var ikke i hans interesse å gjøre det, det passet ikke i forhold til hans ønske om å tilfredsstille sitt seksuelle behov, sa statsadvokat Thorbjørn Klundseter, ifølge Aftenposten.

-Et utnyttelsesforhold

Statsadvokaten mente at Øygard hadde utnyttet jenta på en måte som grenset til det ekstreme.

- Hun var forelsket i han og han var forelsket i henne. Men at det foreligger et kjærlighetsforhold er uten betydning for straffeutmålingen, når aldersforskjellen er 36 år gammel. Det er ikke snakk om et kjærlighetsforhold, det er snakk om et rent utnyttelsesforhold, sa Klundseter. Han viste til at Øygard var den voksne, erfarne og i en posisjon som han utnyttet.

— Han har utnyttet hennes forelskelse i ham på det groveste. Det er bare tull at han har senket seg ned på hennes nivå. Han har snakket til henne som en voksen person, det ser man av SMS og skype-meldinger, sa Klundseter, som mente at Øygard hadde et ganske voldsomt grep om jenta, og fikk henne til å bli "kjæreste" med en ung gutt for å dekke over det forholdet han selv hadde til jenta.

-Utnyttet tillitsforhold

— Det er vondt å tro at dette kan være sant, men funnet av tekstmeldinger underbygger jo fornærmedes forklaring, sa Klundseter.

Han viste til at Øygard på det groveste hadde utnyttet tillitsforholdet han hadde til jentas familie. Han viste til at foreldrene ikke visste noe om at jenta fikk et bankkort, at de bodde på samme hotellrom og hva Øygard ellers gjorde.

— De ble holdt helt i mørket, sa Klundseter. Han mente det var straffskjerpende at Øygard har forsøkt å dytte ansvaret over på jenta, at han har fortalt om store problemer i hennes familie, og at medieomtalen har vært svært belastende for jenta og hennes familie.

50 samleier

Statsadvokaten viste til at den fornærmede jenta har forklart at det dreier seg om 50 samleier.

— Vi må legge hennes forklaring til grunn, sa Klundseter.

Statsadvokaten ba dommerne legge følgende momenter til grunn når de nå skal vurdere riktig straff for Rune Øygard;

  • arten av overgrep

  • antall overgrep

  • over hvor lang tid overgrepene har funnet sted

  • graden av utnyttelse,

  • aldersforskjellen

  • hvor fornærmede har vært rent aldersmessig, hvor nær 14 år har hun vært, hvor nær 16 år har hun vært

Statsadvokaten la vekt på hvordan både strafferammene og straffeutmålingen har blitt økt de senere årene.

— Grunnen er økt kunnskap om hvilke skader seksuell omgang med barn kan føre til, sa Klundseter, og viste til uttalelser fra flere fagfolk om at jenta er påført posttraumatisk stress, med depresjoner, konsentrasjonsproblemer og søvnvansker.

Statsadvokaten viste til at det finnes lite rettspraksis som kan gi veiledning om hva riktig straff skal være. De fleste dommer om seksuell omgang med barn under 16 år dreier seg om personer hvor aldersforskjellen ikke er så stor, og handler om ett eller et fåtall overgrep. Statsadvokaten gjennomgikk likevel en rekke dommer som viser hvilke forhold dommerne har lagt vekt på, og hvor det fremgår at normal reaksjon for ett tilfelle av seksuell omgang skal straffes med seks måneders ubetinget fengsel.

36 års aldersforskjell

— Desto større aldersforskjellen er, desto mer klanderverdig er forholdet. Her var aldersforskjellen 36 år og var tre ganger så gammel som henne på gjerningstidspunktet. Og overgrepene begynte like etter at hun fylte 14 år, sa Klundseter, som mente det var klart straffskjerpende at overgrepene startet så nært hennes 14-års-dag.

Statsadvokaten viste til at bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal allerede før tiltale ble tatt ut, ba om at Øygard også måtte tiltales for å ha utnyttet sin stilling som ordfører.

— Slik saken da sto var det ikke mulig å bevise dette. Men funnet av SMS gjør at dette ville ha stilt seg annerledes i dag, sa statsadvokaten.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen vil senere i dag holde sin prosedyre, og det er ventet at hun kommer til å legge stor vekt på Rune Øygards helsemessige tilstand, og hvilken belastning den store medieomtalen har vært for ham. Bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal vil også legge ned påstand om at Øygard må dømmes til å betale oppreisning for den belastning overgrepene har vært for henne og som har påført henne posttraumatisk stresslidelse.