KRISTIANSAND: I tillegg til tiggerfamiliene som har preget gatebildet i Kristiansand i flere år, har det etter nyttår også kommet nye grupper tiggere fra Romania til byen.

Fædrelandsvennen har i begrenset grad fått de nye tiggerne i tale, og de har ikke ønsket å gi intervjuer.

Men i motsetning til tiggerfamiliene som har vært jevnlig i Kristiansand de siste fem årene, er de nye tiggerne ikke registrert hos politiet slik politivedtektene krever.

Ingen nye navn

— Vi har hatt omkring femti navn i vårt register over tiggere, og det har ligget stabilt der i lang tid. Vi har imidlertid ikke registrert noen nye navn den siste tiden, sier politistasjonssjef Ole Hortemo ved Kristiansand politikammer.

POLITISTASJONSSJEF: Ole Hortemo Foto: Lars Hoen

Vedtektene er klare. De som ønsker å tigge i Kristiansand må legitimere seg ved oppmøte på politistasjonen og la seg føre inn i registeret. Er man først oppført, kan man imidlertid reise hjem til hjemlandet og komme tilbake uten å la seg registrere på ny.— Jeg har vært her en uke, og har ikke snakket med politiet, sier en ung mann fra Romania til Fædrelandsvennen.

Han forteller at han er rumensk statsborger, men tilhører ikke romfolket. Han ønsker ikke å la seg avbilde.

Få klager

Agderposten skrev torsdag om næringsdrivende i Arendal som klager over en ny generasjon av tiggere som beskyldes for narkotikasalg og prostitusjon.

Ole Hortemo sier det ikke har vært noen økning i klager i Kristiansand den siste tiden.

— Jeg har ikke fått noen meldinger om straffesaker eller økning i klagesaker. Dette har foreløpig ikke vært noe merkbart problem, sier han.