VENNESLA: Kjemi-OL er en internasjonal kunnskapskonkurranse for kjemielever i den videregående skolen, hvor 70 nasjoner deltar. Siste hinder for Homme er landsdelsfinalen i Oslo 11.– 15. mars. Her skal 17 norske deltakere konkurrere om fire ledige plasser til den internasjonale finalen i Russland 14.– 23. juli.

— Har et håp

— Det hadde vært gøy å komme til Moskva, men jeg vet ikke helt om jeg har troen på det. Men jeg har et håp, sier Håkon Homme fra Heptekjerr i Vennesla.

19-åringen har vært gjennom to kvalifiserende runder på Vennesla videregående hvor han tar studiespesialisering.

Utenfor pensum

I den innledende runden ble han blant de 100 beste tredjeklassingene i landet, i den andre runden blant de 17 beste. Oppgaven blir vanskeligere for hver runde og ligger utenfor pensum.

Homme sier han øver lite, men har et klokt hode og et stort konkurranseinstinkt.

— Jeg hater å tape, fastslår han.

- Utrolig prestasjon

Rektor på Vennesla videregående, Thorkild Haus, er ikke rent lite stolt av eleven sin. Skolen har allerede feiret hans bravader hittil med bløtkake.

— Det er en utrolig prestasjon det Håkon har oppnådd så langt. Oppgaven ligger utenfor det som står i læreboka, og du må tenke analytisk kjemisk, sier Haus.

Håkon Homme mener selv han har et naturlig talent for kjemi. Fagene han bruker mest tid på, er nettopp kjemi, fysikk og matematikk.

Vil bli lege

— Det er interessant å lære hvordan ting er satt sammen og hvordan stoffer reagerer med hverandre, sier Homme.

— Er du en liten nerd?

— Hehe. Det kommer an på hvem du spør. Det er mange som sier at jeg er det, og det tar jeg som en kompliment, sier Vennesla-gutten som etter videregående satser på medisinstudier i Oslo. Han tenker å bli lege.

Nå er tankene på landsdelsfinalen i Oslo om tre uker. Den kan sende ham til kjemi-OL-finale.