Thomas Gjestland2.jpg
Thomas Gjestland3.jpg

KRISTIANSAND: — Jeg har strevd i 30 år, og ble sykemeldt. Jeg snakket med legen, som sendte meg til Benestad i Grimstad. Hin (hun/han) og jeg snakket om at jeg måtte godta at jeg er en transperson. Jeg kunne ikke leve mer i skjul, forteller Thomas Gjestland i Kristiansand.

Thomas Gjestland2.jpg

Derfor bestemte han seg for å fortelle det til omverdenen.

Fortalte ungene

— Ja, jeg snakket med ungene. De har sett deler av det. Hvor mye, har jeg ikke visst. Men han eldste sa med en gang at dette var gammelt nytt. Den dagen jeg stod fram på jobb var jeg livredd, men det gikk veldig bra. Jeg har fått bare gode ord, fra familie, kjente og ukjente. Veldig få ble overrasket. Livet er veldig greit for tiden, sier han.

Når Thomas Gjestland er kvinne kaller han seg Thea Kathrine. Navnet oppsto litt tilfeldig.

— Thea fordi det er samme forbokstav. Så skulle jeg ha en e-postadresse. Da var Thea opptatt, og det ble Theakat. Derfor Kathrine, sier Gjestland.

Gjestland begynte å få de ukjente følelsene i tenårene. Han trodde han skulle vokse det av seg og prøvde å finne rasjonelle forklaringer på at han ville være både mann og kvinne.

— Det er fremdeles tabubelagt hos en del. Jeg begynte å være dame da jeg flyttet fra byen i 1988. Da var det sporadisk. Noe hjemme og noe på reise. Jeg giftet meg i 1991. Kona visste det. Hvor alvorlig det var visste vi ikke. Behovet er noe som har vokst etter hvert, sier han.

Har meldt seg inn i LLH

— Jeg har meldt meg inn i LLH Sør. Der føler jeg meg velkommen, selv om jeg er annerledes. Jeg ønsker å lage et miljø for transer. Et sted der folk er trygge. Jeg ønsker ikke et lukket miljø, men andre har kanskje behov for å holde det skjult. Jeg håper jeg kan bidra til at noe skjer, og folk må gjerne kontakte meg.

Thomas Gjestland3.jpg

— Hvordan ser du på framtiden nå? - Jeg behøver ikke være redd for å bli avslørt. Folk trenger ikke være redd for å snakke med meg. Jeg har gått i kvinneuttrykk på jobb. Jeg var redd, men ble tatt godt i mot. Det er en frihet å kunne være den jeg er.