GRÅTT: Selv ikke ytterst på Lista har jordene begynt å få en grønnere farge. Foto: Roar Greipsland
TVILLINGER: De aller første små. Født forrige mandag. Foto: Roar Greipsland
VENTER: Rundt 20. mars blir det mange, mange flere små krabater i sauefjøset til Tore Mikalsen. I år regner han med at det kommer rundt 300 lam i fjøset. Foto: Roar Greipsland
VENTER: Snart blir de mødre, alle som en. Foto: Roar Greipsland

FARSUND: Foreløpig er det bare to små hvite som stavrer rundt i sauefjøset til Tore Mikalsen på Jølle. Faktisk er de blitt ganske støe i gangen, etter at de kom til verden mandag 25. februar.

— Fødselen gikk helt fint. Selv var jeg ikke hjemme, så det var kona mi som var jordmor, smiler Mikalsen.

Så langt han vet, var dette årets første lamming på Lista, og få eller ingen pleier å være tidligere enn Lista-bøndene når sauefødsler registreres. Et par andre lam skal visstnok ha kommet på gården Stave, men noen dager senere, etter det Mikalsen har hørt.

— Nei, det er ikke så veldig tidlig, og alt er planlagt. Du ser jo hvor grå jordene er. Det må litt mer varme og sol til før det blir noe mat til dem der. Nå er det uansett for tidlig å slippe dem ut, mener sauebonden som har 150 vinterfõrede sauer.

Dermed skulle det bli rundt 300 lam i fjøset hans.

— I fjor kom de første enda tidligere. Da hadde jeg fått 30 lam 4. mars. Ved at de fødes litt senere, blir det en fordel med tanke på riktig slaktevekt på ettersommeren, sånn i slutten av august, mener Tore.

Gjengen som snart skal lamme er nyklippet, hver eneste en, klare til å ta vårvarmen virkelig i møte. Det brææækes og bræækes enda litt mer. Magene er store, og de fleste rommer to små lam.

— Ja, og så blir det enkelte som får tre, men to lam er det greieste. De aller fleste kommer til verden i tiden rundt 20. mars, så da blir det fullt kjør i sauefjøset her. Jeg ser lyst på det, selv om nattesøvnen blir noe dårligere en periode. Det gjelder å følge med på at alt går greit under fødselen, sier Tore Mikalsen.