FROLAND: — Før jeg fikk barn både studerte og jobbet jeg, men etter at vi fikk barn merket jeg at jeg ikke kunne ha det samme tempoet. Det er mye som skal følges opp når man har to små barn, forteller Rachel Olsen fra Froland.

Mest husarbeid

Det nærmer seg leggetid for minstemann Yohan (2,5). Mens storebror Zander (8) spiller på ipaden, sitter Yohan og ser på barne-tv.

Daniel og Rachel Olsen har vært gift i ni år. Siden Zander ble født har Rachel jobbet deltid på treningssenteret Atletica, mens Daniel har jobbet hundre prosent som restaurantsjef på McDonald’s i Sørlandsparken.— Jeg slipper nok litt unna med husarbeidet siden Rachel er mer hjemme, sier Daniel.

Rachel er ikke helt enig:

— Vi kunne delt litt mer på det, men så lenge jeg er mer hjemme er det naturlig at jeg gjør mer. Når Yohan blir større vil jeg jobbe fullt, og da kan han ikke bruke den unnskyldningen lenger.

- Alle er forskjellige

Rachel og Daniel er enige om at likestilling handler om at begge skal gjøre det de trives med.

— Man trenger ikke å gjøre alt likt så lenge begge gjør det de er komfortable med, sier Daniel.

— Alle familier er forskjellige, og man må kunne ta ulike valg, mener Rachel.

Koser seg hjemme

Eldstemann Zander trivdes ikke i barnehagen som liten og fikk derfor være lenger hjemme med mamma. Nå koser minstemann Yohan (2,5) seg hjemme hos mamma to dager i uka.

TRIVES: Yohan (2,5) koser seg når han kan være hjemme hos mamma som jobber deltid. Rachel Olsen mener at det gir dem en roligere hverdag. Her er de sammen med pappa Daniel Olsen og storebror Zander Olsen (8). Foto: Torstein Øen

— Skulle jeg jobbet fra åtte til fire hver dag hadde vi bare fått noen timer med barna. Når jeg jobber deltid gir det oss en roligere hverdag, forteller Rachel.Begge foreldrene ler når de får spørsmål om Daniel kunne tenke seg å jobbe deltid isteden for Rachel.

— Karrieren er veldig viktig for meg, og jeg må jobbe hundre prosent for å komme meg videre, sier Daniel.

Han synes at det var nok å være hjemme i pappaperm i noen måneder.

— Det var veldig greit, men jeg merker at det er mer krevende å være hjemme enn å være på jobb.

- Karrieren kan vente

Rachel har ikke jobbet fulltid siden hun var 20 år.

— Det gjør meg ingenting å vente litt på karrieren min. Jeg føler jo at vi har mye mer penger nå som jeg jobber 60–70 prosent.

Hun mener verdien i form av tid og energi til å ta seg av ungene er mer verdt enn å jobbe fulltid fra barna er små. Men som deltidsarbeidende føler Rachel at hun blir satt i boks.— Politikerne styrer veldig med at Sørlandet ligger på bunn i likestillingsstatstikker, og spesielt når det gjelder deltid. Jeg har selv valgt å jobbe deltid, og er ikke underkuet på noen måte. Statistikken blir brukt på en gal måte. Ufrivillig deltid er en viktig sak, men det handler mer om likestilling i arbeidslivet, og ikke om likestilling i familien. Jeg kjenner ingen som blir presset til å være hjemme.

Rachel mener at flere kvinner som jobber deltid gjør verdifulle ting for samfunnet.

— All den innsatsen mange kvinner gjør i politikk og frivillige organisasjoner regnes ikke med i statistikken. Det burde det.