Lett: Hui-Ann Ris y (9) lager st -på-hånden-spill. ?Det er ikke vanskelig når man har lært det, forteller hun. Foto: Birte Sundsdal
Giftig edderkopp? Matthew Baggethun (11) fra Ohio advarer Martin Thisted (13) fra Kristiansand mot at edderkoppen som kryper oppover armen hans kan v re farlig, men Martin er ikke redd. Foto: Birte Sundsdal
Ung og lovende: Filip Kydland (10) synes det er både gøy og litt vanskelig på sommerskolen. Skal han bli forsker, vil han forske på edderkopper og munkelus. Foto: Birte Sundsdal
Ledere: Monika Durajczyk (29) og Lillian Gillesen (26) forteller at Forskerfabrikken også skal tilby kveldskurs for barn i Kristiansand og omegn utover høsten. Foto: Birte Sundsdal

KRISTIANSAND: — Vær forsiktig, sier Matthew, du vet ikke om den er giftig! Matthew Baggethun (11) og Mathias Thisted (13) har fanget en edderkopp som Mathias lar krype opp over armen sin. Men Mathias er ikke redd, for i Norge har vi ikke giftige edderkopper. Akkurat det vet ikke Matthew, for han kommer fra Ohio i USA. Han er i Norge i sommer fordi faren hans bor her, og nå har han deltatt på Forskerfabrikkens sommerskole på Karuss skole i Vågsbygd. 25. -29. juni ble den avholdt i Kristiansand for aller første gang.

Lærer realfag

— Så det er her unge forskerne produseres?

— Det stemmer. Vi prøver å lære barna realfag på en praktisk måte. Det handler ikke om å lese, men om å gjøre, forteller leder Monika Durajczyk (29), som for tiden holder på med en doktorgrad i kjemisk økologi.

— Vi har lyst til å vise barna at forskning er gøy og spennende, og vekke interesse for realfag, sier Lillian Gillesen (26). Hun er også leder på sommerskolen, og har master i molekylærbiologi.

Morsommere enn skolen

Og gøy var det, skal vi tro de 22 barna i alderen 9-13 år som deltok.

— Det er kjempegøy å være her og lære nye ting. Det er annerledes enn på skolen, mye morsommere. Vi får prøve alt, i stedet for bare å snakke om det, sier Jakob Haugedal (10).

Da Fædrelandsvennen var på besøk holdt barna på å lage et stø-på-hånden-spill, som er et spill med elektriske kretser.

— Disse ståltrådene skal sammen, og så skal det bli elektrisitet, forklarer Jonas Lavoll Mydland (11). Ved siden av ham sitter Daniel Hevigstad (10), som for øyeblikket har litt tekniske problemer.

— Jeg prøver å sette lyspæren på plass, men en ledning som skal koples til batterier har falt ut, så det er litt vanskelig. Men jeg klarer det til slutt.

Lærte å dyrke krystaller

Og barna kan fortelle at mye annet spennende har stått på programmet på sommerskolen.

— Vi har lært å dyrke krystaller, laget papirraketter, sett på insekter og funnet bakterier fra mobiltelefoner, tastatur og datamus. Spesielt datamusa var det mye bakterier på, forklarer Vår Linnea Wetrshus (11), og viser iherdig fram bakteriesamlingene.

Før vi går spør vi den unge forskerspiren fra Ohio om han vet hva han vil bli når han blir stor.

— Jepp, svarer Matthew. - Rakettforsker!