OSLO: Etter å ha besøkt Slottet, mottatt folkets hyllest og gjort Jens Stoltenbergs kontor til sitt holdt Solberg sin første pressekonferanse som regjeringssjef. Kritikk mot inndragning av utviklingsministerposten og tildelingen av landsbruksområdet til Frps Sylvi Listhaug ble avfeid.

– Et lang liv i politikken har lært meg at det er lurt å vente med kritikken til man ser hva som faktisk blir levert av resultater, sa Solberg.

KrF-leder Knut Arild Hareides skuffelse over at utviklingsministeren fjernes kontret Solberg ved å vise til at mange oppgaver flyttes fra UD og at det dermed blir bedre kapasitet til å følge opp utviklingssaker.

Møte seg selv

Listhaugs beskrivelse av norsk landbruk som «kommunisme på norsk», i et innlegg fra 2010, mente Solberg hørte fortiden til, og minnet om at mange politikere har møtt seg selv i døren i årenes løp.

Solbergs arbeidsplass flyttes nå fra Stortinget til regjeringskomplekset inne på festningsområdet på Akershus. Her har Stoltenberg holdt hus siden 22. juli 2011, da Høyblokka og andre sentrale regjeringsbygg ble rasert. Solberg skal også flytte inn i statsministerboligen i Inkognitogata bak Slottet, en flyttesjau hun ikke gleder seg til, men som blir gjort i løpet av 14 dager.

Solberg forsikret at alle regjeringsmedlemmer har levert egenerklæringer om økonomiske disposisjoner, aksjeposter og andre forhold av privat karakter som eventuelt ikke tåler dagens lys, og som kan skape politisk turbulens.

– Jeg har hatt samtaler med alle om slike ting. Vi skal dessuten være ekstra på vakt hvis det dukker opp den minste fare for inhabilitet, sa Solberg.

Kilder i Høyre forteller at det å «vaske» kandidater til regjeringen og statssekretærposter har vært en svært grundig og detaljert operasjon.

Flytte områder

Solberg brukte pressekonferansen til å begrunne hvorfor to statsrådsstillinger er blitt inndratt og flere saksområder flyttet fra ett departement til et annet. Mest overraskende er kanskje at EU-og EØS-området tas fra UD og legges under Statsministerens kontor.

– Vi ønsker en styrking av dette feltet, og det vil politisk bli underlagt statsråd Vidar Helgesen. Det er ikke snakk om fysisk flytting av personer, men at det politiske ansvaret og oppfølgingen av Norges forhold til EU legges til SMK, sier Solberg.

Ved at klimasaker ta fra UD og leggs til det nye klima— og miljøverndepartementet, inkludert Norges skogsatsing på tre milliarder kroner, og EU/EØS-sakene blir overført til SMK, blir UD et slankere og mer fokusert departement.

Helhet

– Andre eksempler på helhetstenkning er sammenslåingen av næring og fiskeri til ett slagkraftig departement med to statsråder. Havbruk og handel hører tett sammen. Samme tenkning gjelder kommunal- og moderniseringsdepartementet, der vi får ett stort departement med utvidet portefølje, sier Solberg.

Hun viser til at avbyråkratisering og forenkling er en av regjeringens flaggsaker.

– Vi skal få mer ut av ressursene. Moderniseringen begynner derfor på toppen, med endringer i struktur og arbeidsområder. Vi sikter mot en mer effektiv styring og økt gjennomføringskraft, sa statsministeren.