STÅENDE BUFFET: Skolens 960 elever pluss ansatte kunne fritt forsyne seg med sirisser i chilisaus. Foto: Stian Ødegaard
FRITERT DELIKATESSE: Så store er de! Sirissene som ble kjøpt i så stort kvantum i dyrebutikk at Tangen vgs fikk rabatt. Foto: Stian Ødegaard
NØLENDE: Det tok tid før Tangen-elevene våget seg fram til matfatet. Kokken, Andreas I. Nielsen, kontrollerer at alt er på stell. Foto: Inger M. Witteveen
GRIMASER: Nina Richardsen (f.v), Marthe Andersen og Kristine Kristiansen, elever ved media og kommunikasjon, prøver seg på dagens rett. -Jeg syntes det er ekkelt å tenke på at jeg nettopp spiste gresshoppe. Men det var egentlig ganske godt, kom det fra Nina etter måltidet. Foto: Stian Ødegaard
SUVENIRER: Legg merke til den lille krakken i midten. Den kan både brukes til å sitte på eller som nakkestøtte når man skal hvile. En praktisk innretning som folk i Sør-Sudan bærer med seg overalt. Foto: Stian Ødegaard
TRADISJONELLE: David Tare (t.v.) og Tobias Tatura går på restaurant- og matfag. - Vi spiser pizza, for den har vi laget selv. Da vet vi hva vi får, sier Tatura, mens de skeptiske studerer dagens eksotiske rett. Foto: Stian Ødegaard

KRISTIANSAND: — Du skjønner, Kjetil er vokst opp på gresshopper i Kongo, sier Linda Jacobsen, internasjonal koordinator og avdelingsleder ved Tangen videregående skole, om kollega Kjetil Karlsens drøm om å introdusere insekter på skolens meny.

PRØVEKANINER: Det forplikter å gå i bresjen for Internasjonal dag ved Tangen videregående skole. Kjetil Karlsen og Linda Jacobsen måtte også spise gresshopper tirsdag. Bak henger flagget til Sør-Sudan. Internasjonal dag er et ledd i "Gi en dag"-aksjonen torsdag. Foto: Stian Ødegaard

Drømmen gikk i oppfyllelse tirsdag da skolen arrangerte Internasjonal dag. For anledningen var det kjøpt inn 2000 levende sirisser, som ble lagt rett i fryseren etter ankomst.— Vi kjøpte så mange at vi fikk kvantumsrabatt, ler Karlsen, misjonærsønnen som trådte noen av sine barnesko i Afrika, der insekter er en naturlig del av kostholdet flere steder. de er "næringsrike med mye proteiner" blir vi fortalt.

- Dypp i chili

— Vi sjekket med mattilsynet først, bedyrer Jacobsen, som ikke er like begeistret for råvaren som sin kollega. Gresshopper på norsk ble servert nyfritert, med grønnsaker og chilisaus.

— De skal friteres på 180 grader i to minutter, ifølge kokken, Andreas I. Nielsen, til vanlig kontaktlærer ved restaurant- og matfag,

JO DA: Kirsti Aas var positivt overrasket etter sitt første kulinariske møte med gresshopper. Kariann Håberg trenger litt mer tid. Begge går på skolens interiør-linje. Foto: Inger M. Witteveen

— Dypp den i chili, råder Kirsti Aas, interiør-jente på siste året, og konkluderer med at det faktisk smakte ganske godt, om det ikke hadde vært for de lange beina som kilte i ganen. Medelev Kariann Håberg måtte psyke seg opp først.

AFRIKANSKE RYTMER: Det ble vartet opp med musikk og dans fra Ghana og Senegal. På trommer fra venstre: Alex Oseitutu, Alibaba, Joe Crampah og Abdou. Danseren kaller seg Kidi. Foto: Stian Ødegaard

I tillegg til smaksprøver, var det også dans og musikk fra Ghana og Senegal.

"Gi en dag"

Internasjonal dag er en oppkjøring til "Gi en dag" torsdag, der hver av de 960 elevene skal gjøre en jobb for 400 kroner, som samles inn til skolens UNI-prosjekt, i samarbeid med Strømmestiftelsen.

Tangen har i tre år samlet inn penger til å bygge yrkesskole i fredslandsbyen Kuron i Sør-Sudan. I dette grenseområdet mot Etiopia er det lange avstander, dårlige veier og manglende offentlig kommunikasjon. Planen er å samle inn penger til å bygge et internat.

ÅRETS DELEGASJONER: Samling i trappa for flere av elevene og lærerne som dette året har besøkt prosjektet i Sør-Sudan som støttes av Tangen videregående. Foran f.v: Anders Hegtun, Merete Hortman (lærer) og Charles Drici (på utveksling fra yrkesskolen i Kuron). I midten f.v: André Aadnevik, June Lindekleiv og Hanne Rebecca Nilsen. Bak f.v: Maria Azora Udeø, Egil Gundersen (delvis skjult bak Maria, lærer), Maiken Rabbersvik, Mari Fjordheim Fjermedal, Kristian Sløgedal og Erik André Høgseth. Foto: Inger M. Witteveen

I år har to delegasjoner med elever og lærere besøkt prosjektet. Opplevelsene ble delt med resten av skolen under Internasjonal dag.

— Det inspirerer når våre egne elever har vært der og kan gi oss et innblikk i det arbeidet som gjøres, sier Marco Antonio Ruud på vei ut av auditoriet. Selv skal tømrer-eleven prøve seg som håndtlanger i elektriker-bransjen for en dag.