KRISTIANSAND: — Det er predikanter som med Bibelen i hånd advarer mot Arbeiderpartiet. De anbefaler Frp og snakker om skattelette. Da vil jeg spørre tilbake: Hvor er nestekjærligheten? Hvor er solidariteten med verdens fattige, sier Raymond Johansen.

Torsdag deltok han på et valgkamparrangement på Kristiansand katedralskole Gimle. I den forbindelse gir han et intervju til Fædrelandsvennen om debatten om kristne velgere.

Den startet da evangelist Rune Edvardsen i juni sa at han støttet Arbeiderpartiet. Kristne ledere rykket ut og sa de var skuffet over Edvardsen. Jan Hanvold i den kristne tv-kanalen Visjon Norge har gått ut i sin egen kanal og sagt at kristne ikke kan stemme på partiet.

— Når en predikant snakker om skattelette og kutt i sosialstønad og bruker Bibelen som begrunnelse, er jeg sterkt uenig i det, sier Johansen.

Høyresiden vant

De kristne velgerne har siden 2001 gått fra å stemme på KrF til Høyre og Frp. 17 prosent av de kristne stemte Frp ved valget i 2009, mens 12 prosent stemte Ap, ifølge valgundersøkelsen.

— Det har vært et sterkt slektskap mellom kristne bevegelser og arbeiderbevegelsen. De har delt samme verdier som avholdssak og solidaritet for verdens fattige. Nå forsøker høyresiden å ta dem fra oss uten diskusjon, sier Raymond Johansen.

Han reagerer spesielt på at Frp har klart å ta så mange kristne velgere. Valgforsker Bernt Aardal har forklart fenomenet med at kristne var misfornøyd med KrFs Israel-politikk som de mente lå for nær Arbeiderpartiets.

— Jeg mener at de som stemmer på Frp bør utfordres på partiets menneskesyn. Med det mener jeg kuttene i bistand, de gigantiske skattekuttene og at de vil tillate at private skal få breie seg, sier Raymond Johansen.

Overrasket

Raymond Johansen sier at han hver eneste dag spør seg hvorfor partiet ikke har hatt høyere oppslutning blant kristne velgere.

— Noe glapp underveis, sier han til Fædrelandsvennen.

— Her på Sørlandet har jo misjon og bistand stått sterkt, og da jeg var i Norad hadde vi et godt samarbeid med organisasjoner som Strømmestiftelsen. Noe har glippet når et parti som vil kutte sju milliarder til de aller fattigste får så stor oppslutning.

Selv mener han at partiet ikke har vært flinke nok til å få fram at også de synes spørsmål som abort og surrogati er vanskelige.

— Vi har nok ikke vært flinke nok til å vise den tvilen vi har når det gjelder vanskelige etiske spørsmål. Det dreier seg blant annet om måten vi snakker om abort på. Det er jo ikke det at vi er for abort, men at vi er for selvbestemt abort og at kvinnen skal ha anledning til å velge selv.

Israel

— Kristne som ikke vil stemme Ap har også pekt på at de ikke liker partiets retorikk overfor Israel?

— Der mener jeg at Ap skal stå for det vi gjør. Jeg vil gjerne diskutere den saken med kristne og mener de tar altfor lett på et spørsmål som kristne palestineres vanskelige situasjon. Enkelte kristne støtter en politikk i Midtøsten som israelerne selv er mot.

- Kristne kan ikke stemme Ap

Tv-pastor Jan Hanvold mener Arbeiderpartiet i åtte år har stått for en avkristning av Norge. Han ber kristne stemme Frp, KrF eller De Kristne. Hanvold er grunnlegger av den kristne kanalen Visjon Norge som sender hele døgnet. I sommer gikk han ut i sin egen kanal og advarte mot Ap.

— Bakgrunnen er at Ap bevisst avkristner Norge. Det har de rødgrønne gjort de siste åtte årene. Derfor kan ikke kristne stemme Arbeiderpartiet, sier Hanvold til Fædrelandsvennen.

Han mener Ap fører en Israelsfiendtlig politikk, at de undergraver frivillig virksomhet og at de har fjernet kristendom fra skolen.

I tillegg mener han at individualisme og en svakere stat samsvarer med kristne verdier.

— Derfor har Ap hatt liten innflytelse på Sørlandet og Vestlandet, siden folk er fri i de landsdelene. Kristenfolket er for frivillighet og dugnadsånd, men saken er at Ap kveler dugnad og frivillighet, sier Hanvold.

Han mener at det tidligere var gode grunner for kristne å stemme Ap siden mange i lekmannsbevegelsen var fra arbeiderklassen. Han mener det er Ap som fjernet seg fra de kristne.

— Det har skjedd gradvis, men det var en ny æra med Gro Harlem Brundtland og abortloven.

— Ser du ikke noe positivt med Ap, slik som solidaritet med de svake?

— Du kan kanskje si det, men den solidariteten brister på mange måter. Det ser du i eldreomsorgen og i NAV. De snakker om at skattelette er farlig, men bygger samtidig opp et stort byråkrati.