KRISTIANSAND: — Vet du, vi har funnet sånne ørepropper til ipoden. Det er det rareste jeg har funnet i dag, sier Maria Syrtveit (9)

Elevene ved Slettheia barneskole stiller villig opp for å ta i et tak for nærområdet sitt. Med trillebår, feiekoster, raker og sekker kastet de yngste seg ut i oppgaven med stor iver i går. Alt for at det skal bli pent og rent til 17. mai.

Pauser

— Det er veldig gøy å rydde, men vi har hatt noen lekepauser innimellom også. Men det er egentlig ikke lov altså, sier Maria før hun tar en bit av grillpølsa. For etter flere timer med søppelrydding fyres engangsgrillene opp, og elever og lærere kan kose seg med pølser og hamburgere.

  • Dette er en tradisjon vi har hatt i flere år, og elevene gleder seg faktisk til denne dagen, sier rektor Inger Berit Mjølund.

Flinke

Hun er stolt av elevene sine som er så flinke til å rydde.

  • Det er veldig mye kvister og greier som vi må få bort. Heldigvis er vi flinke til å samle søppel gjennom hele året, så det er ikke så mye papir og annet søppel, sier hun.

Kristiansand Parkvesen er minst like glad for elevenes innsats.

— Dette er et skoleeksempel på hvordan det bør gjøres. Det er kjempebra at elevene er med på å holde det ryddig rundt seg, sier Arnvid Sejnæss i Parkvesenet. Han er soneleder i sentrum, og kan fortelle at Parkvesenet i flere uker har holdt på med vårrengjøring av byen.

Hektisk

  • Det koker skikkelig her dagene før 17. mai. Da har vi enormt mye å gjøre sier han.

Det er nemlig parkvesenet som har ansvaret for at blomsterbed, gressplener og parker ser ordentlige ut til den store dagen.

— Akkurat nå holder jeg på å pakke flagg. Vi har rundt 80 flagg på 2,5 og 2 meter som skal pakkes i sekker og kjøres ut til kommunale steder hvor det skal flagges, sier Sejnæss.