KRISTIANSAND: Lørdag arrangeres verdens kjøpefrie dag for 16. år på rad. I Kristiansand markeres dagen med en to timer lang aksjon foran byens nyåpnede kjøpesenter, Sandens.

— Vi kommer til å stå rundt inngangene og dele ut informasjonsmateriell og deler ut grønne gavekort til folk, forteller Eyvind S. Danielsen i Fremtiden i våre hender til fvn.no.

Avviser å stenge

I et leserinnlegg som stod på trykk i Fædrelandsvennen onsdag skrev Danielsen at Sandens kanskje ikke har kommet inn i monotone rutiner. Han oppfordrer dem derfor til å stenge kassene og betalingsterminalene lørdag.

Det faller ikke i god jord hos senterledelsen.

— Vi har gitt et svar i brevs form der vi henviser til vår rolle og vårt mandat i en slik sak, sier senterleder Jahn Olav Marum til fvn.no.

Han forteller at senteret ikke kan kreve at butikkene skal stenge dørene i henhold til kontrakten. I henhold til samme kontrakt kan heller ikke butikkene stenge dørene.

— Velger butikkene å ikke selge så er det greit, men senteret og butikkene må holde åpent, sier Marum.

Ber folk tenke

Danielsen har tidligere vært med i Fremtiden i våre henders lokallag på Blindern i Oslo. Da ble harde, men humoristiske virkemidler tatt i bruk.

— Ofte tok vi i bruk humoristiske innslag hvor de færreste ble støtt. Vi hadde for eksempel shopping-politi og tok dem som hadde kjøpt for mye, sier han.

Ifølge organisasjonen er det viktigste med aksjonen ikke å få butikkene til å stenge, men å få folk til å tenke. Til tross for at dagen arrangeres for 16. gang, så har butikkene aldri stengt dørene på dagen.

— Vi vil ikke boikotte julehandelen, men ønsker at alle tenker over hva de ønsker å gi. Kanskje gir man bort gavekort på kulturelle aktiviteter eller ting man har laget selv, foreslår han.

- Møter kundene åpne dører lørdag, Marum?

— Det gjør de, sier senterlederen.