KRISTIANSAND: ”Karl”, som velger å være anonym, tok fredag 8. desember en overdose i sitt hjem på Søm. Kameraten ringte ved 20-tiden 113 for å varsle ambulansen, men i stedet for å kjøre direkte til adressen han hadde oppgitt, kjørte ambulansen dit oppringningen kom fra – en telefonkiosk på Lund. Først da andre ringte AMK-sentralen fire timer senere, tok de henvendelsene alvorlig, og kjørte til Søm.

— Jeg synes det høres rart ut at de ikke kjørte direkte til meg, sier ”Karl” til Fædrelandsvennen.

Kameraten som ringte ambulansen, er også rystet over AMK-sentralen.

- Kunne fort ha dødd

— At de ikke sendte ambulanse, kan jeg ikke skjønne. I løpet av de timene som gikk der kunne han fort ha dødd. De dreit rett og slett i telefonen, påstår han.

Kameraten ringte 113 anonymt fordi han ikke ville bli blandet inn i saken, og fordi han ikke var helt sikker på at opplysningene han hadde fått fra en annen om overdosen, var riktige.

Heldigvis gikk det etter forholdene bra med ”Karl” – han overlevde etter å ha ligget omtrent et døgn på gulvet i leiligheten sin. Men fremdeles sliter han med lungebetennelse og et midlertidig lamt bein han fikk fordi ambulansen ikke kom kjappere.

AMK-sentralen innrømmer imidlertid at de kunne gjort ting annerledes.

Skal gjennomgå rutinene

— Vi så at innringeren ringte fra et helt annet sted enn der pasienten ble oppgitt å være. Derfor sendte vi ut en bil for å få kontakt med innringeren. Men der fant vi ingen, og vi avsluttet hendelsen uten å reise ut til adressen som var oppgitt, forklarer Tor Laukvik, avdelingsleder for prehospitale tjenester ved Sørlandet sykehus i Kristiansand.

— Handlet dere kritikkverdig i denne saken?

— Jeg vil heller si det sånn at jeg ser behov for gjennomgåelse av slike hendelser. Men vi beklager at pasienten ikke fikk hjelp i første runde, svarer Laukvik.

- Burde ha kjørt til Søm først

— Hvorfor kjørte dere ikke til Søm først?

— Man kan stille spørsmål ved det i etterkant, det er derfor jeg sier at vi skal gjennomgå rutinene. Men vi må ta kritikk – jeg ser nå vi burde ha kjørt til Søm først, innrømmer avdelingslederen, som mener denne saken er spesiell.

— AMK mottar en rekke henvendelser med litt uklare karakteristikker. Her fikk vi adressen, men vi fikk ikke bekreftet noe mer om hendelsen, sier Laukvik om hvorfor de valgte å kjøre til der innringeren ringte fra i stedet for til adressen de fikk oppgitt.

— Vi skal gjennomgå rutinene for hvordan vi håndterer innringninger med usikre opplysninger, lover Tor Laukvik.

PS! De som tar imot henvendelser på AMK, har også taushetsplikt, slik at folk ikke trenger å ringe AMK anonymt.