KRISTIANSAND: Mannen, opprinnelig kosovo-albaner, ble i januar dømt til ti år fengsel etter at han ble stoppet av politiet i den greske byen Igoumenitsa. I bilen fant politiet en kilo heroin. 44-åringen var da sammen med sin 20 år gamle sønn, og de var på vei fra Kosovo. Fra Hellas skulle de ta ferje over til den italienske havnebyen Acona, og derfra kjøre hjem til Norge.

Nå har ankedomstolen på øya Korfu i Hellas behandlet saken til 44-åringen fra Kristiansand. Dommen fra underretten ble stadfestet. I tillegg må 44-åringen betale en bot.

44-åringen ble i underretten dømt til ti års ubetinget fengsel. Han påtok seg hele ansvaret for narkosmuglingen, og sønnen ble derfor frifunnet. Retten ga 44-åringen en betydelig strafferabatt fordi han tystet på en annen person, fikk Fædrelandsvennen opplyst i januar.

— Trodde det var amfetamin

44-åringen erkjente smuglingsforsøket, men hevdet i retten at han trodde det var amfetamin og ikke heroin som han hadde fått med seg. Markedsverdien på gateplan i Kristiansand for et kilo heroin varierer fra en til to millioner kroner.

Det er ventet at mannens greske advokat vil arbeide for at han skal kunne sone i et arbeidsfengsel, noe som kan bidra til å korte ned straffen noe.

44-åringens sønn er for øvrig sjekket ut av saken.

Dømt for ranet av Sparebanken Sør

Mannen har sittet i gresk fengsel siden arrestasjonen i mai i fjor. Den 44 år gamle kristiansanderen ble senest i slutten av 2005 dømt til ubetinget fengsel i tre år for å ha regissert ranet av Sparebanken Sør i Kristiansand i juni 2004. Utbyttet ble da over en million kroner. Bare en liten del av beløpet er kommet til rette. Sønnen, som var med på turen, er også straffedømt flere ganger.

Straffen for narkotikasmugling i Hellas er strengere enn i Norge. Forholdene i greske fengsler er også betydelig annerledes enn i Norge.