KRISTIANSAND: I løpet av morgentimene i dag distribuerte Norges Bondelag piratkopier av 55 norske dagsaviser. På Agder kuppet aksjonistene Fædrelandsvennen, Agderposten, Setesdølen og Farsunds Avis. Målet med aksjonen er å skape oppmerksomhet rundt det forestående jordbruksoppgjøret.

Se video fra utdelingen i Kristiansand her— Det er regnet som et godlynt stunt for å få ut vårt budskap, og vi satser på at avisene tar det som et kompliment at vi har valgt ut nettopp deres aviser, sier fylkeslederen i Vest-Agder Bondelag, Birte Usland, til fvn.no.

- Respektløst

Avisene derimot er ikke like begeistret for aksjonsformen.

— Det er en måte å gå frem på som jeg misliker sterkt. Bondelaget har ikke spurt noen om tillatelse. Dette er respekløst og veldig uprofesjonelt, sier administrerende direktør i Fædrelandsvennen, Lars Erik Torjussen.

Torjussen har i dag tatt kontakt med Norges Bondelag for å få en forklaring. Bondelaget fortalte da at de trodde dette var positivt for mediebedriftene.

— Det er jo ikke fritt frem for hvem som helst å bruke vårt banner i profilering av egne saker. De utnytter vårt merkenavn og vår troverdighet, sier Torjussen til fvn.no.

Vil se på det juridiske

En rekke av de berørte mediebedriftene har nå fått Bondelaget til å stoppe aksjonen og overlatt det til Mediebedriftenes Landsforening å se på de juridiske forholdene i saken, for eventuelle etterspill.

Totalt «kuppet» Norges Bondelag onsdag morgen 55 lokalaviser og Dagens Næringsliv. Logoen og en typisk førsteside til de 55 avisene pluss DN erstattet førstesiden på Bondelagets egen avis. Øverst til venstre var det plassert en beskjed om at dette var en etterligning. Bondelagets aviser ble distribuert av vel 5.000 bønder da 400 lokallag over hele landet aksjonerte.

Torjussen er ikke alene om å mislike aksjonen. Aviseiere og redaktører over hele landet reagerer på «stuntet».

Lederen i Norsk Bondelag, Bjarne A. Undheim, håper og tror at redaktørene vil ta aviskuppet med humør og tilgi fremgangsmåten.

— Det er fullstendig forkastelig å komme og be om tilgivelse etter at man har tatt seg til rette uten å spørre om lov. Det vitner om liten respekt for avisene og er med på å rive ned avisenes troverdighet. Det er et ran av avisenes integritet, sier generalsekretær Nils E. Øy i Norsk Redaktørforening til NTB.

Viktig oppgjør

Førstesideoppslaget på bøndenes Fædrelandsvennen er «Internasjonale sjokkpriser på mat – historisk viktig jordbruksoppgjør»

Lederen i Bondelaget i Kristiansand, Gunnar Hangeland, mener det er på høy tid at de informerer om dette.

— Vi ser veldig lite informasjon i de vanlige avisene om internasjonale matvarepriser, beredskapslagring og lignende. Det er all grunn til å tenke gjennom disse tingene, når det er så mye uro i verden rundt dette, sier Hangeland.

Den 25. april leveres kravet for årets jordbruksoppgjør til politikerne. Bøndene ser på dette som et spesielt viktig oppgjør hvis ikke landbruksnæringen i Norge skal dø ut. I dag ligger gjennomsnittsinntekten til en bonde på under 200 000 kroner.

— Kravet er et vesentlig bedre oppgjør enn i fjor, kostnadene i jordbruket har økt kraftig og det ble det ikke tatt hensyn til i fjorårets forhandlinger. Vi trenger en kompensasjon for kostnadsøkningen og vi vil ha en lønn vi kan leve av som alle andre, sier Ausland.

Kan bli uravstemning

I sine krav vil Bondelaget blant annet vise til at jordbruksinntektene går ned, slik at gjennomsnittsinntekten i jordbruket er på rundt 187.000 kroner mot 380.000 kroner for andre grupper.

Bøndene leverer sine krav 25. april, mens staten kommer med sitt tilbud 6. mars. Bondelaget har vedtatt at forhandlingsresultatet skal ut på uravstemning blant medlemmene – første gang dette skjer siden 1991. Bondelaget har også opprettet et eget aksjonsutvalg som forbereder ulike aksjoner ved et eventuelt brudd i forhandlingene.