VALLE: Under en begravelse fredag var Valle kyrkje stappfull. Ingen Fædrelandsvennen har snakket med kan huske at det har vært så mange mennesker i kirken før.

Galleriet i kirken var også stappfullt.

«Tåler trevet denne tyngden?», hvisket de sørgende til hverandre. De satt musestille på benkene som i en overfylt livbåt, armene rett ned i fanget. Det var ikke plass til å hente fram et lommetørkle fra lommene. Noen satt på gulvet. Noen var engstelige.

15 tonn

Flere av dem som var i kirken har i ettertid sagt til Fædrelandsvennen at de følte gulvet gynget under dem. Det 170 år gamle kirkegalleriet måtte tåle vekten av 15 tonn mennesker fredag.

— Jeg kjente sagmuggen drysse i hodet fra taket, sier en som satt nede i kirken, under galleriet, til Fædrelandsvennen.

— Folk var redde, kirkesjef Anne Kirsten Ringstad. Har de grunn til det?

— Jeg vil si nei, for nå vil vi ta tak i det. Vi vil innhente ekspertise for å finne ut hvor mye galleriet tåler. Når vi finner ut det, må vi sørge for at det ikke er flere folk der enn det galleriet tåler.

Ringstad sier at de trolig allerede nå vil sette en begrensning for å være på den sikre siden.

Vil berolige

— Det er sjelden at det er så mange folk i kirken som det som var tilfellet fredag. Men det er bare godt at dette kommer fram. Vi vil jo ikke at folk skal være engstelige i kirken, sier hun.

— Var du redd selv? Jeg så at du sto i døråpningen til galleriet og fulgte med?

— Jeg var ikke redd for at galleriet skulle ramle ned, men vi hadde en person i hver døråpning av hensyn til brannsikkerheten. Det skal vi ha når det er mer enn ti personer på galleriet. Når det er så mange mennesker der oppe som det var, følger vi også med i tilfelle noen skulle få et illebefinnende eller lignende, sier hun.

Galleriet bæres av store stolper med cirka tre meters mellomrom. På disse ligger solide bjelker med tverrbjelker inn mot veggene.

— Det skal bli godt å få tatt en sjekk. Kirken er gammel. Det kan jo være at det er materialtretthet her, sier kirkesjefen.

Selv har Anne Kirsten Ringstad aldri vært redd på galleriet, sier hun.

Det er kirkeeieren selv, i dette tilfellet soknerådet og kirkelig fellesråd i Valle, som er ansvarlig for sikkerheten i kirken.