KRISTIANSAND: — I et land som Norge er det viktig med ytringsfrihet, og vi kan ikke la oss kneble av hva imaner og andre måtte mene. Dette er en viktig film, og vi har derfor valgt å lenke opp til den, sier Vidar Kleppe til fvn.no.

Han synes ikke at Geert Wilders film om Koranen er omstridt, og forventer ikke noen reaksjoner etter at partiets hjemmeside har lenket opp til den.

Forventer ikke reaksjoner

  • Nei jeg forventer verken reaksjoner eller demonstrasjoner på grunn av dette. Det jeg derimot forventer, er at politikere og rettsvesen verner om ytringsfriheten som vi har her i Norge, forteller han.

Demokratene gjør seg for øyeblikket klare til landsmøte på Rica Hotell ved Gardermoen. Her får de søndag besøk av Hege Storhaug fra Human Rights Service. Det er også mulig at filmen om Koranen vil bli vist på landsmøtet.

— Vi har ikke tatt noen beslutning på om vi skal vise filmen på landsmøtet. Det må vi først ta opp i sentralstyret, men det er en viktig film, så vi får se, sier Kleppe.

Fordømmer filmen

— Islamsk Råd Norge fordømmer filmsnutten «fitna», utgitt av den høyreekstreme nederlandske politikeren Geert Wilders. Slike prosjekter har kun som formål å skape ytterligere konflikter i samfunnet, hetse en folkegruppe, og ikke minst å score billige politiske poenger, skriver Islamsk Råd Norge i en pressemelding.

Fitna=disharmoni

De mener at navnet på filmsnutten er betegnende for hva Wilders ønsker, ordet fitna betyr nemlig å skape disharmoni, splittelse og så uro blant folk. Det brukes også om komplott for å skap konflikter, og har av enkelte blitt brukt som et begrep for å dekke terror. Filmens hensikt er med andre ord ikke annet enn å skape uro i samfunnet og således skape strid mellom sivilisasjonene, hevdes det i pressemeldingen.

-Ytringsfriheten er noe vi setter høyt, men det er en frihet som medfører et ansvar. Det er dette ansvaret Wilders tramper på. Islamsk Råd Norge ber om at muslimene gir Wilders akkurat den oppmerksomheten slike som han fortjener, nemlig ingen. Vår kjære profets lære besudles ikke av slike løgner, uansett hvor mange ganger de gjentas, sier de videre.

Lettelse

Folk flest i Nederland pustet fredag lettet ut over at den antiislamske filmen «Fitna», som ble offentliggjort på internett i går kveld, syntes å være mindre provoserende enn mange fryktet.

Reaksjonene i det muslimske miljøet var avmålte, og politikere og kommentatorer i pressen mente at filmen ikke var så ytterliggående som de hadde fryktet før den ble offentliggjort.

Mye av grunnen kan være at muslimske organisasjoner har appellert om ro, og landets moskeer vil holde åpent for publikum fredag for å være med på å dempe spenningen. Det var ventet at filmen ville skape kraftige reaksjoner.

- Koranen en inspirasjon for mord

Under en pressekonferanse i november 2007, sa Wilders: «Filmen vil vise at Koranen er inspirasjon for intoleranse, mord og terror».

De nederlandske myndighetene har også forsøkt å overtale Wilders om å la være å sende filmen i frykt for reaksjonene, og den syriske mullaen Ahmad Badr al-Din Hassoun har uttalt at hvis Wilders ødelegger en Koran i sin film, vil det være som en krigserklæring.

Skalkeskjul

I februar skrev den iranske justisministeren et brev til sin nederlandske motpart i februar 2008 og ba om at filmen måtte bli forbudt, da «ytringsfrihet ikke måtte bli brukt som et skalkeskjul for å angripe moral og religiøse verdier».

Nederlands utenriksminister Maxime Verhagen ba i februar om at Wilders ikke offentliggjorde filmen da den «kunne sette nederlendere i fare over hele verden og skade Nederlands forretningsinteresser i muslimske land». Nederlandske myndigheter hevet 6. mars terrorberedskapen i landet til «betydelig», som en følge av den påventede premieren av filmen.

Kilde: wikipedia.org