Kristiansand SømFamilien har bodd på hotell siden 9. mars. Da måtte Manal Dib (27), mannen Tareq Al-daher (25) og de tre barna på ett, fire og sju år flykte ut av den kommunale boligen på Liankollen på Søm, etter at noen stakk boligen deres i brann.Forsikringsselskapet If stiller 40.000 kroner til midlertidig husvære. Mens familien venter på at boligen blir pusset opp har de forgjeves prøvd å leie annen bolig. Nå er de 40.000 kronene så godt som borte. Garanti.

— Når jeg ringer på ledige leiligheter er de plutselig opptatt når de hører jeg er utlending, og enda mer når jeg forteller at det haster fordi huset vårt brant, fortviler Manal Dib.Fredag stilte If garanti for hotellopphold frem til mandag, og da risikerer familien å bli satt på gata.Ifs skadekonsulent Ingrid Ousdal bekrefter historien, og er likens fortvilet på familiens vegne.- Jeg sa fra første stund at de har 40.000 kroner å gå på, og at de måtte gå på boligkontoret. Jo lenger de bor på hotell, dess fortere går pengene. Hvis noen kunne løst floken ved å ta dem hjem til seg, ville det være helt topp, sier Ousdal ved Ifs skadesenterkontor i Kristiansand.- Vi hjelper med penger, bolig må de finne selv. Hun (Manal, red. anm) har også uttalt til avisen at det har brent 2-3 ganger hos dem, det kan være med å skremme folk fra å ta dem inn. En må kanskje ikke gå ut med så høy faktor når en leter etter husvære, sier Ousdal. Tre ganger.

Etterforskningen etter brannen er ikke avsluttet. Teknikere slo raskt fast at det ble brukt åpen ild i boden.Familien frykter at noen er ute etter dem. I fjor sommer ble en pose med brennbart materiale antent i hagen. I oktober satte noen fyr på trappa, og de måtte rømme gjennom vinduet.Ousdals sjef, skadesenterleder Helge Frøyså, legger til:- Vi tar vare på kunden inntil forsikringssummen er brukt opp. Hvis personer da ikke får noe sted å bo, kan ikke vi gå inn og være noe sosialkontor, sier Frøyså. Boligkontoret.

Fagleder Ingrun Moen ved Kristiansands boligkontor medgir at kommune verken har nødboliger eller stående avtaler med andre som kan tilby bolig på kort varsel.Samtidig bekrefter hun at leiemarkedet er svært belastet.- Vi er klar over situasjonen og leter. Markedet er vanskelig. Klarer ikke de eller vi å finne noe, bruker vi campingplasser inntil vi finner mer permanent bolig, sier Moen.Tekst: Ole Dag Kvammeole.dag.kvamme@fvn.no - 95 20 18 55