KRISTIANSAND: De siste hundre årene har bestanden av sjimpanser i Afrika stupt fra et par millioner til et par hundre tusen. Daglig blir sjimpanser mat for mennesker på flukt, men det er dem som forsøker å snu trenden. Målet er å bygge steder hvor sjimpansene kan ha det godt, og drive informasjonsarbeid slik at apene ikke blir drept.

Dyrepasser Hildegunn Johannesen i Dyreparken har i flere år vært engasjert i prosjekter for apekatter i Afrika. Hun håper at folk vil bidra med penger, slik at det fortsatt vil være mulig å hjelpe de menneskenære slektningene.

– Landene i Afrika støtter oss ikke med noe. Pengene det koster finansieres av miljøvernorganisasjoner, dyreparker, organisasjoner og private, forteller Johannesen.

De siste årene har hun arrangert basarer og solgt Julius-malerier for å hjelpe sjimpansene i Lwiro. I 2007 og 2008 var hun åtte måneder i Kongo for å hjelpe sjimpansene. Da hun kom til Lwiro var det åtte-ti apekatter ved anlegget, og nå bor det nesten 40 aper i anlegget.

Blir mat for flyktninger

Ifølge Vårt Land er det minst 1,4 millioner flyktninger som er fordrevet hjemmefra under den pågående krigen. Mange sliter med lite mat og det fører til at det som kan spises blir spist.

– Rebellene tar geiter og kyr fra folk, og da har de ikke annet å spise. Derfor blir sjimpansene drept, forklarer Johanessen.

Sjimpanseungene trenger moren inntil de er fem år og kan få store traumatiske problemer av å bli fjernet bort fra de andre dyrene i flokken.

– Mange jakter på sjimpansene for å ta ungene. Det er ulovlig i Afrika, men de har jo sine problemer. Ungene blir solgt dyrt som kjæledyr, sier Johannesen.

Jubileumskonsert for Julius?

Den svært kjente sjimpansen Julius fyller 30 år i 2009 og det kan bli feiret med en storstilt veldedighetskonsert hvor inntektene går til apeprosjektet i Kongo.

– Vi håper å få til en konsert hvor inntektene går til prosjektet, forteller initiativtaker Hildegunn Johannesen.

Hvilke artister som kan være aktuelle for en Julius-konsert er ikke klart, men Johannesen forteller at hun ønsker å samarbeide med parken om en konsert.

– Vi har snakket om en konsert og synes at det er en veldig god idé, men det er foreløpig bare på idéstadiet. Å gi inntektene til prosjektet, som trenger penger, er noe vi kan tenke oss, sier markedssjef i Dyreparken, Roger Lian, til fvn.no.

Foto: Vegard Nekstad