KRISTIANSAND: — Dette er helt klart en alvorlig hendelse som kommer til å havne i HMS-utvalget ved sykehuset, sier enhetsleder i sikkerhetsavdelingen, Hans Atle Thorsen.

Ukentlig

De ansatte ved sykehuset opplever med jevne mellomrom at personer oppfører seg truende, skader inventar eller opptrer på en slik måte at det blir registrert som en uønsket hendelse.

— Nå er ikke branner som dette vanlige i det hele tatt, men vi opplever ukentlig større eller mindre sikkerhetsutfordringer ved sykehuset. Det må vi regne med så lenge vi er et åpent sykehus, sier Hans Atle Thorsen.

Det er bare på dagtid sykehuset er åpent for alle. Kvelder og netter er det mer lukket med vektere som passer på de forskjellige inngangene. Sykehusdirektør Jan Roger Olsen sier ledelsen er opptatt av sikkerheten ved arbeidsplassen.

— Sikkerheten ved sykehuset blir løpende vurdert. I Kristiansand har vi en døgnkontinuerlig sikkerhetstjeneste. Vi vurderer nå om det samme skal innføres i Arendal, sier sykehusdirektør Jan Roger Olsen.

— Hva tenker du om at det nesten ukentlig noteres uønskede hendelser?

— Vi har et åpent sykehus, og vi ønsker et åpent sykehus. Vi har skap med lås for verdisaker og vi opplever at personsikkerheten ved sykehuset er god. Vi har ingen planer om å legge større restriksjoner på ferdselen ved sykehuset nå, sier Olsen.

Svi av tråd

Brannen på fødeavdelingen ble oppdaget i en søppelbøtte på et toalett morgenen 23. oktober. Brannvesenet ble tilkalt og fikk slukket brannen. En vekter på jobb fikk øye på en kvinne som hadde oppført seg mistenkelig i forkant av brannen. Han varslet politiet.

— Kvinnen har forklart at hun av en eller annen grunn hadde hun havnet på toalettet på føden hvor hun prøvde å svi av noen løse tråder på en jakke. Dette skal så ha falt i søppelbøtta og utløst brannen. Hun sier selv hun prøvde å slukke brannen, sier leder ved allmennavsnittet ved Kristiansand politistasjon, Petter Sandell.

Brannen på fødeavdelingen er ikke den eneste situasjonen som har resultert i en anmeldelse forrige måned. Ved et annet tilfelle skal en person ha oppført seg truende overfor ansatte og pasienter, brutt opp flere dører og ødelagt teknisk utstyr på pasienthotellet. Vedkommende ble etter hvert tatt hånd om av politiet.