LYNGDAL: – De tre ble pågrepet i Sola tidligere i uken, og skulle utvises 1. mai. Før avgangen med englandsbåten stakk de av, men ble pågrepet ved Lyngdal torsdag, sier politiinspektør Leif Ole Topnes i Rogaland politidistrikt.

De tre har natt til torsdag sittet i politiets varetekt. Politiet jobber i formiddag med å sende de utviste britene hjem med fly.

Ytterligere én britisk statsborger er i saken erklært uønsket i Norge.

Nektes opphold

Utvisningene skjer etter at politiet, gjennom bruk av forvaltningsloven og en trusselvurdering om det kan bli utført straffbare handlinger, kan nekte utenlandske steinleggere å oppholde seg i landet.

Politiet har i det siste vært aktive mot omreisende stein— og asfaltleggere. En 25-år gammel irsk statsborger har siden november sittet varetektsfengslet, siktet for menneskehandel og tvangsarbeid.

På camping

Familiemedlemmer og kollegene til de tre mannlige britene ble torsdag kveld plassert på Sola camping, mens mennene ble satt i varetekt.

– Noen av arbeiderne er tatt inn i varetekt fordi de skal bortvises med hjemmel i utlendingsloven. Vi kan ikke ta inn hele familier med barn, og flere er derfor plassert på Sola camping. Selve arrestasjonene skjedde andre steder i politidistriktet, sier Kjell Arne-Slethei, operasjonsleder i Rogaland politidistrikt torsdag kveld.

Fortviler

Aftenbladet.no kom til campingplassen like etter at politiet hadde forlatt stedet ved 22-tiden torsdag.

Utenfor de tre campingvognene og lastebilen som utlendingene disponerer, råder en fortvilet stemning. Ikke alle, men flere snakker flytende engelsk.

– Vi har ikke gjort noe galt. Vi er bare her for å jobbe, sier Angela Doherty, samboer av en av de pågrepne mennene.

13 personer

Hun forteller at fire av i alt 13 av dem er kommet til Norge for å arbeide i bygningsbransjen. De øvrige er koner eller samboere, og barna deres.

–Tre av mennene våre ble tatt av politiet i dag, sier hun.

– Vi ble fratatt pass i Stavanger for en uke siden, og ble gitt to timer på å forlate landet. Vi har brukt alle pengene våre på advokat, og nå har vi nesten ingenting igjen å leve av.

Kvinnen viser frem dokumenter som blant annet skal være samboerens bevis på at han har eget firma i Newcastle.

Reist rundt

Noen konkrete arbeidsavtaler kan de ikke vise til, og gruppen forteller at de også vært andre steder i landet den siste uken. De håper nå på bistand fra den britiske ambassaden.

– EU tilater at vi kommer hit for å jobbe i tre måneder, men politiet tror vi er en del av en omreisende gruppe ulovlige innvandrere, fortsetter hun.

(Aftenbladet / Fædrelandsvennen)